Valo voittaa

2023-01-11T10:20:59+02:0011.1.2023|Ei kommentteja

Olemme eläneet poikkeuksellisia aikoja. Vasta tulevaisuus näyttää, mitä pysyviä muutoksia kokemamme kriisit lopulta sysäävät liikkeelle.

Murrosten vuosia on ollut ennenkin. “Kriisit ovat muistin tihentymiä”, historioitsija Laura Kolbe toteaa. Pitkät kehityslinjat huipentuvat. Tapahtuu dramaattisia asioita. Syntyy jotakin uutta. 

Suuret sortuivat, kun ensimmäinen maailmansota päätti vanhojen keisarikuntien loiston Euroopassa. Sodan tuhkasta itsenäistyi Suomi, kuten veljeskansamme Virokin.

Toisen maailmansodan täystuhon jälkeen kansakunnat yhdistyivät rakentamaan rauhaa. Kun demokratiat vahvistuivat, koitti ennennäkemättömän hyvinvoinnin aika. 

Lopulta myös Itä-Euroopan kansat pääsivät kahleistaan, kun Neuvostoliitto romahti. Ihmisten usko vapauteen voitti imperiumin mahdin. Hyvä voitti pahan. Valo voitti pimeyden.

Demokratian voitto tuntui jopa lopulliselta. Viime vuonna Euroopan kelloa käännettiin taaksepäin. Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssodan. Kylmän sodan jälkeinen aika päättyi.

Venäjällä ajateltiin, että heikot demokratiat katsoisivat hajanaisina sivusta, kun Ukraina alistetaan. Kuten 1930-luvulla, kun ääriliikkeille ei löytynyt pysäyttäjää. 

Tapahtui kuitenkin toisin. Länsi kantoi vastuunsa ja yhdistyi auttamaan Ukrainaa. Yhdessä toimiva kansa on valtava voima, presidentti Niinistö totesi uudenvuodenpuheessaan.

Eurooppa on oppinut historiastaan. Kun toimimme yhdessä ja päättäväisesti rauhan ja demokratian puolesta, paha ei saa valtaa. 

Mitä tämä vuosi sisältää? Ennustaminen on mahdotonta. Kolme vuotta sitten alkuvuosi oli rauhallinen, mutta koronan vuoksi Suomeen julistettiin poikkeusolot ensimmäisen kerran sotien jälkeen.

Viime vuonna Ukrainan sota muutti koko Euroopan turvallisuustilanteen.

Mutta tulevaisuutta rakennetaan ennen kaikkea päätöksin. Ratkaisevaa on, missä valmiudessa olemme kriisin iskiessä päälle.

Hyvä ei pysy itsestään. Meidän tulee taistella tahoja vastaan, jotka pyrkivät murentamaan demokratiaa ja luottamusta.

Itseensä luottava Suomi ponnistaa siitä, että täytämme  vastuumme, ojennamme auttavan kätemme, kohtaamme kunnioittaen toisemme ja luotamme toisiimme, presidentti Sauli Niinistö rohkaisi. 

Suomi on maailman paras maa, jonka menneet sukupolvet ovat meille rakentaneet. Nyt on meidän vuoromme rakentaa isänmaata yhdessä.

Tulevaisuus haastaa meitä monella tavalla. Pienempiä ja isompia kriisejä riittää. Ratkaistaan ne yksi kerrallaan, kuten ennenkin on tehty. 

On välttämätöntä, että myös heikoimmassa asemassa olevat selviytyvät, presidenttikin totesi.

Puheensa lopuksi presidentti Niinistö toivotti meille Jumalan siunausta. Sitä tarvitsemme tänäkin vuonna. Sitä toivotan myös maamme presidentille. Uskon, että lopulta valo voittaa.