8.2.22. Jokainen on rauhan rakentaja

21.3.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Valtiopäivien avajaisia vietettiin helmikuun alussa jännittyneissä tunnelmissa. Sodan uhka leijuu Itä-Euroopan yllä. Suomen ilmapiiri on kaksi vuotta jatkuneen pandemian jäljiltä kireä. Tarvitsemme rauhan rakentajia.

Avajaispuheessaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö muistutti maailman onnellisinta kansaa yhteistyön voimasta ja luottamuksen merkityksestä. Tärkein puolustuslinja kulkee suomalaisten korvien välissä, Niinistö painotti.

Jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas ja tärkeä. On tärkeää, että elämme rauhassa ja sovussa kaikkien kanssa, vaikka olisimme asioista eri mieltä. Tarvitsemme toisiamme.

Yhteinen tehtävämme on kunnioittaa ja arvostaa lähimmäistämme. Voimme vaikuttaa omalla toiminnallamme siihen, että meillä kaikilla on hyvä olla. Puhutaan ystävällisesti, kuunnellaan toista, kohdataan aidosti.

Kun tulee riitaa, meidän kannattaa rakentaa sovintoa. Ei kannata riidellä vaan neuvotella. Kun olemme tehneet väärin, pyydetään anteeksi. 

Kuunnellaan toisen mielipide, kerrotaan selkeästi oma mielipide ja etsitään yhdessä ratkaisu, johon kaikki osapuolet voivat sitoutua. Näin löytyy yhteinen ymmärrys. 

Presidentti Martti Ahtisaari on sanonut, että riidat ovat aina ihmiset aiheuttamia. Siksi ne ovat aina myös sovittavissa. Näin on myös valtiotasolla, jossa Ahtisaari ansioitui rauhantyössä Nobel-palkinnon arvoisesti.

Kun Suomen sisällissota päättyi, presidentti Kyösti Kallio puhui Nivalan kirkossa sovinnon merkityksestä: Meidän on luotava sellainen Suomi, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia, jotka tuntevat olevansa yhteiskunnan jäseniä ja viihtyvät täällä.

Suomi on kehittynyt kahtiajakautuneesta maasta yhdeksi maailman onnellisimmista kansoista, jonka jäsenet luottavat toisiinsa ja viranomaisiin. 

Tätä yhtenäisyyttä ulkopuoliset tahot yrittävät nyt murentaa informaatiovaikuttamisen ja valeuutisten avulla. Siihen ei kannata lähteä mukaan. Tehtävämme on rakentaa luottamusta. 

Sauli Niinistö jatkaa presidenttien arvokasta työtä, kun hän toimii välittäjänä ja sovittelijana ja pyrkii estämään kansainvälisen konfliktin syntymistä.

Niinistö sanoi avajaispuheessaan, että diplomatian ytimessä on löytää mahdollinen ratkaisu mahdottomaan tilanteeseen. Puolustusministeri Antti Kaikkosen sanoin, diplomatian tie on ainoa järkevä tie ulos tilanteesta, johon Ukrainan rajalla on jouduttu.

Sydäntalven kylmyys puristaa otteeseensa, mutta kevään valo lisääntyy jo. Pitenevä päivä tuo iloa ja toivoa paremmasta. Pandemia on väistymässä, rajoituksista päästään eroon.

Välitetään toisistamme. Rohkaistaan toisia. Sovitellaan. Ollaan ystäviä. Jokainen on arvokas. Jokainen voi olla rauhan rakentaja.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset