Blogi2019-01-12T23:32:03+00:00

Sydämen sivistystä kaikille

Oppia ikä kaikki. Lapset ja nuoret käyvät koulua löytääkseen vahvuutensa ja paikkansa yhteiskunnassa. Opiskelijat kehittävät ajatteluaan ja taitojaan voidakseen rakentaa alati muuttuvaa maailmaa. Myös aikuiset tarvitsevat päivitystä ja täydennystä osaamiseensa voidakseen kantaa vastuuta. Sivistys ja koulutus tuo hyvinvointia myös ikääntyville.

Suomen koulujärjestelmä on yksi maailman parhaista. Meillä on maailman parhaat opettajat. Kaikilla on mahdollisuus päästä elämässä eteenpäin. Tämän vuoksi Suomi kehittyi muutaman vuosikymmenen aikana köyhästä kehitysmaasta maailman kehittyneimpien kansakuntien ja onnellisimpien maiden joukkoon.

Olemmeko olleet tähän liiankin tyytyväisiä, kun tutkimusten mukaan Suomi on vaarassa tippua kehityksen eturintamasta? Koulujärjestelmäämme on kehitetty sirpalemaisesti, koulumuotoa kerrallaan. Hallitusohjelma lupaa, että kehitämme sitä nyt kokonaisuutena, jatkuvan oppimisen polkuna.

Kehitettävää riittää aina. Tarvitsemme kehittävän otteen kaikkeen koulutyöhön. Tuoreen tutkimuksen mukaan valtaosa opettajista viihtyy työssään, mutta osa opettajista on vaarassa uupua liian suurten ryhmäkokojen vuoksi. Opetusryhmien kokoa tuleekin kohtuullistaa.

Vanhempainliiton mielestä kaikki erityistä ja tehostettua tukea tarvitsevat eivät saa oikeanlaista ohjausta ja apua. Pienryhmiä on lakkautettu säästösyistä kaikille yhteisen koulun nimissä. On totta, että kaikki eivät pysty keskittymään avarissa tiloissa ja suurissa ryhmissä. Tarvitaan monenlaisia oppimisympäristöjä ja ryhmiä.

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarisen mielestä koulujen erilaistuminen eriarvoistaa lasten asemaa. Meidän tulee perustuslain mukaan edelleen huolehtia siitä, että kaikilla on Suomessa tasavertaiset mahdollisuudet käydä koulua ja kehittää itseään. On pidettävä huoli myös siitä, etteivät koulut karkaa liian kauas.

Opiskelijoiden mielestä ammattikoulussa on liian vähän lähiopetusta. Valtiovarainministeriön budjettiehdotuksessa luvataan lisää opettajia ja ohjaajia ammatilliseen koulutukseen. Meidän on kuunneltava herkällä korvalla alan toimijoita, jotta panostus kohdistuu oikein.

Tänä vuonna korkeakouluun ensi kertaa hakeneista vain kolmannes sai opiskelupaikan. Loput jäävät hakijasuman vuoksi vuosikausiksi korottamaan arvosanojaan ja pyörimään valintakoekierteeseen. Hakijasuma puretaan lisäämällä ripeästi korkeakoulujen aloituspaikkoja aloille, joissa on osaamispulaa. Samalla kannattaa kehittää joustavaa täsmäkoulutusta aikuisille. Näin parannamme työllisyyttä, joka on Suomen talouden tasapainon avaintekijä.

Koulutus on aina investointi tulevaisuuteen. Kaikkein tärkeintä on, että sivistämme itseämme koko elämän ajan. Sivistys on ihmisenä olemista, kasvamista omaan täyteen mittaansa, tapa elää yhteisössä. Se on taito ymmärtää itseä ja muita. Se on sitä, että opimme elämään ihmisiksi, toimimaan toistemme kanssa, huolehtimaan toisistamme.

Mikko Kinnunen
Kansanedustaja
Sivistysvaliokunnan jäsen
Reisjärvi

21.8.2019|0 Comments

Elinvoimaista Kalajokilaaksoa rakentamassa – terveisiä kuntakierrokselta

Hallitusneuvottelujen jäljiltä 10.6.2019 oli käytännössä ensimmäinen maanantai, jolloin pääsin maakuntatyöhön. Käsittelimme teekaupunki Haapajärvellä kaupunginjohtaja Juha Uusivirran johdolla liikennehankkeita, kuntien rahoitusta ja alueellisen yhteistyön tarpeellisuutta.

Ylivieskassa kävimme kaupunginjohtaja Maria Sorviston kanssa läpi koulutuksen, tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan alueelle tuomaa elinvoimaa.

Nivalassa pohdimme kaupunginjohtaja Päivi Karikummun johdolla mm. mikroyrittäjyyden tukemista ja yrittäjyyskasvatusta. Oli hienoa, että myös johtavia luottamushenkilöitä ja yrityskylän johtajakin oli päässyt paikalle.

Sain paljon eväitä työhöni. Vedetään yhtä köyttä.

       

11.6.2019|0 Comments

Mielenkiintoinen matka

Olemme eläneet yllätysten kevättä. Eduskuntavaalitulos oli kokemuksena kahtalainen. Iloitsin saamastani valtakirjasta toimia reisjärvisenä kansanedustajana. Harmittelin samalla puolueeni historian heikointa vaalitulosta.

Eduskuntaan valittiin neljä keskisuurta melko samankokoista puoluetta ja joukko pienempiä puolueita. Keskustan suunta oli selkeästi kohti oppositiota.

Kun hallitustunnustelija Antti Rinne ei löytänyt yhteistä linjaa kokoomuslaisten ja perussuomalaisten kanssa, neljänneksi tulleen Keskustan tilanne muuttui. Päätimme perusteellisen harkinnan jälkeen lähteä hallitusneuvotteluihin kymmenen kynnyskysymyksemme kanssa.

Juuri kun olin oppinut kulkemaan eduskunnassa, sain uutena kansanedustajana yllättäen kutsun hallitusneuvotteluihin. Puolueemme johto päätti, että kaikki eduskuntaryhmämme 31 edustajaa lähtevät Säätytalolle ja jakaantuvat hallitusneuvotteluiden ilmiöpöytiin.

Neuvottelimme Säätytalolla ja viereisissä sisäministeriön tiloissa melkein kuukauden. Toimin nuorisoasioiden, liikunnan ja kulttuurin neuvottelupöydässä keskustalaisena taisteluparina seinäjokisen rehtorin ja kansanedustajan Pasi Kivisaaren kanssa. Osallistuimme myös osaamisen ja koulutuksen pöydän neuvotteluihin.

Laaja-alaisen viiden puolueen hallitusohjelma on aina kompromissi, mutta sen sisällöstä tuli yllättävän keskustalainen. Kaikki kymmenen kynnyskysymystämme toteutuivat. Keskustan puoluevaltuuston, eduskuntaryhmien ja meppien yhteinen kokous päätti lähteä mukaan Antti Rinteen johtamaan hallitukseen.

Kiitin kokouksessa sitä, että koko eduskuntaryhmämme sai osallistua neuvotteluihin. Tämä oli uusi demokraattinen, yhdistävä ja osallistava toimintatapa, jossa hitsauduimme yhteen ja toimimme yhteen hiileen puhaltavana joukkueena. Saimme osallistavan ja yhteisöllisen alun neljän vuoden työlle.

Pääministeri Juha Sipilä palaa joukkoomme rivikansanedustajaksi. Hän kiitti haastavissa olosuhteissa työskennellyttä hallitustaan joukkueena toimimisesta. Emme voineet jättää tekemättä, mitä isänmaan etu vaati. Reki on vedetty perille, toiset jatkavat tästä. Tarvitaan keskinäisen kunnioittamisen ilmapiiriä, hän sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö kiitti vanhaa hallitusta työstä Suomen hyväksi. Hän muistutti, että Suomessa on paljon hyvää, vapautta, demokratiaa ja hyvinvointia. Työllisyys on noussut. On edistytty pitkin askelin. Olemme monessa hyvässä maailman kärkeä. On paljon syytä säilyttää tämä hyvä. Presidentti kehotti uutta hallitusta rakentamaan luottamusta ja luomaan puitteet turvaan ja vakauteen.

Hallitusohjelmassa lupaamme luoda Suomesta maailman lapsiystävällisimmän maan, joka kannustaa lasten saamiseen ja kasvattamiseen. Pienituloisten ja monilapsisten perheiden toimeentuloa parannetaan. Kotiapua ja matalan kynnyksen tukipalveluita vahvistetaan. Neljännen ja viidennen lapsen lapsilisät ja opintorahan huoltajakorotus nousevat.

Harrastukset tuodaan osaksi koulupäivää. Liikkuva koulu -ohjelma laajenee Liikkuva Suomi -ohjelmaksi. Myös kirjastoihin ja lukemiseen satsataan. Taiteen perusopetus saa lisää rahoitusta. Lähiliikuntapaikkoja ja ulkoilureittejä laitetaan kuntoon. Opiskelijahuoltoa, opinto-ohjausta ja etsivää nuorisotyötä vahvistetaan. Kansanopistot ja työpajat otetaan mukaan pidennetyn oppivelvollisuuden toteuttamiseen.

Hallituspuolueet ovat sitoutuneet kehittämään koko maata. Maatalouden kannattavuutta parannetaan. Perustiestöä laitetaan kuntoon. Kotimaisen ruuan tulevaisuus turvataan. Viljelijöiden hyvinvointiin halutaan kiinnittää huomiota. Kestävää metsien hoitoa ja käyttöä voidaan jatkaa, kun samalla huolehditaan luonnon monimuotoisuudesta. Sosiaali- ja terveysuudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalle.

Jotta tämä kaikki hyvä voidaan toteuttaa, meidän tulee päästä maassamme 75%:n työllisyyteen. Siihen tarvitaan saumatonta yhteistyötä laajalla rintamalla, toisen kunnioittamista ja luottamusta, suuren kuvan katsomista ja yhdessä tekemistä. Mutta sitä vartenhan meidät on lähetetty isolle kirkolle töihin.

7.6.2019|0 Comments

Keskusta nimesi ministerinsä

Keskusta on eilen 5.6.2019 valinnut ministerinsä ja uusi hallitus nimitetään tänään.

Keskustan ministerit ovat:
Valtiovarainministeri Mika Lintilä
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko, Hanna Kosonen sijaistaa 8/2019-8/2020
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni
Puolustusministeri Antti Kaikkonen
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä
Onnea uusille ministereille! 🍀

6.6.2019|0 Comments

Arpajaisten voittajat

Kukoistava Suomi ry:n järjestämien arpajaisten 9.1.2019 – 30.4.2019
voittoluettelo
Arpajaislupa RA/2019/23.

Matkalahjakortti
Jaakko Tahkola, Kempele

Sähköpyörät
Heikki Kinnunen, Raahe
Timo Hyväri, Haapajärvi
Erika Muhola, Sievi
Taru Huhtala, Sievi

Tablettitietokone
Ari Ervasti, Ylivieska

Älypuhelin
Kaisla Jääskeläinen, Oulu

15.5.2019|0 Comments

Sunnuntaina äänestetään!

LÄMMIN KIITOS kampanjaväelle ja teille kaikille eri tilaisuuksiin osallistuneille!
Äänestetään sunnuntaina Keskusta vaalivoittoon, jotta saamme Suomen kukoistamaan.

Sinun äänesi voi ratkaista!

Hyvää vaalisunnuntaita kaikille!

Terveisin

  • Mikko

13.4.2019|0 Comments

Viimeisimmät artikkelit

Facebook

Twitter