Antaa kaikkien kukkien kukkia

6.8.2018
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Minkävärinen kukka olen?

Luen ruotsalaisen käyttäytymistieteilijän Thomas Eriksonin ekirjaa Idiootit ympärilläni, kuinka ymmärtää muita ja itseään. Hän ryhmittelee ihmiset hallitseviin punaisiin, innostaviin keltaisiin, vakaisiin vihreisiin ja analyyttisiin sinisiin. Yhdistän nämä eriväriset ihmiset kukkiin. Kun ymmärrämme toistemme toimintatapojen erilaisuuden, vahvuudet ja heikkoudet, ympärillämme ei olekaan enää idiootteja vaan värikäs, rikas kukkaloisto.

1) Punainen ruusu. Latinaksi rosa. Eestiksi roos.

Ensimmäiset merkit ihmisen ja ruusun yhteisestä historiasta ajoittuu noin 2300 ennen ajanlaskun alkua Eufratin ja Tigrisin alueelle. Faaraoiden haudoissa on merkkejä ruusuista. Ruusut ovat kulkeutuneet Pohjolaan munkkien kautta. 1800–luvulla ruusuinnostus kasvoi huimasti. Useat suomalaisten puutarhojen ruusulajit ovat peräisin Pietarista. Viime vuosina kotimme terassilla ovat kukkineet eriväriset ruukkuruusut.

Ruusut symboloivat onnea, kestävää rakkautta, mutta myös vaikenemista. Viktoriaanisen ”kukkien kielen” mukaan jokaisella erivärisellä ruusulla on oma symbolinen merkityksensä: Punainen: rakkaus. Vaaleanpunainen: viehättävyys, hellät rakkaudentunteet. Tumma vaaleanpunainen: kiitollisuus. Vaalea vaaleanpunainen: ihailu, sympatia. Valkoinen: viattomuus, puhtaus, salaisuus, ystävyys, arvossa pitäminen ja nöyryys. Keltainen: kiihkeä rakkaus. Yhdysvalloissa keltaiset ruusut merkitsevät hiipuvaa rakkautta tai platonista rakkautta. Saksankielisissä maissa ne voivat tarkoittaa mustasukkaisuutta ja uskottomuutta. Keltainen punaisilla kärjillä: ystävyys, rakastuminen. Oranssi: intohimo. Viininpunainen: kauneus. Sininen: mysteeri, mahdottoman saavuttamiseksi. Vihreä: rauhallisuus. Musta: orjallinen omistautuminen (sillä aitoa mustaa ruusua on mahdoton saavuttaa). Purppura: suojelu (isällinen/äidillinen rakkaus).

Ihmisenä punainen reagoi nopeasti. Hän ponnistelee päästäkseen johtamaan muita. Hän on kiinnostunut enemmän asioista kuin hienotunteisuudesta ihmissuhteissa. Hän toimii välittömästi, eikä pidä tehottomuudesta. Hän saa pyörät pyörimään. Hän haluaa saada homman hoidettua. Ajatus ja toiminta ovat yhtä. Hän puhuu suoraan mitä sylki suuhun tuo, menee liiankin suoraan asiaan. Hän ei antaudu helpolla. Hänen ympärillään pyörii enemmän idiootteja kuin muiden. Hänet saatetaan kokea töykeäksi, ankaraksi, vaativaksi, hallitsevaksi ja kovaksi.

Olenko energinen, tehokas, kilpailuhenkinen, aikaansa seuraava, tiukka, itsenäinen, vakuuttava, kunnianhimoinen, nopea, lujatahtoinen, päättäväinen, määrätietoinen, riippumaton, ratkaisukeskeinen eli punainen?

2) Keltainen auringonkukka. Latinaksi helianthus annuus. Eestiksi päevalill.

Hehkuva auringonkukka kuuluu asterikasvien heimoon. Kukka on kotoisin Pohjois-Amerikasta. Perun inkojen keskuudessa siitä tuli auringonjumalan vertauskuva. Reisjärven Riihitorpalla minulla on välillä kukkinut auringonkukkapelto.

Keltainen reagoi nopeasti. Hän kohottaa ryhmässä tunnelmaa ja ponnistelee ottaakseen muita mukaan. Hän ei ole kiinnostunut rutiinista. Hän maalaa leveällä pensselillä. Hän suuntautuu tulevaisuuteen ja toimii impulsiivisesti. Hän on avoin uusille asioille. Hän aloittaa uusia projekteja, mutta ei välttämättä vie niitä loppuun. Hän ei pidä toisten ulossulkemisesta. Hänellä on valikoiva muisti. Hän on hauska, viihdyttävä ja positiivinen. Hän on hyvä puhumaan ja taitava edistämään asioita. Hän voi paljastaa synkimmät salaisuutensa, joista kuvittelee kaikkien olevan kiinnostunut. Innostuessaan hän viedä liikaakin tilaa, eikä hän ole hyvä kuuntelemaan. Toiset saattavat kokea hänet manipuloivaksi, äkkipikaiseksi, epäjärjestelmälliseksi, kapinoivaksi ja itsekkääksi.

Olenko innostunut, hurmaava, dramaattinen, vakuuttava, inspiroiva, ulospäin suuntautunut, innostava, optimistinen, joustava, avoin, luova, spontaani, leppoisa ja viestinnällinen eli keltainen?

3) Vihreä viiniköynnös. Latinaksi vitis vinivera. Eestiksi viinapuu.

Aitoviini on puutuvavartinen köynnös, joka kasvaisi 15 metriä pitkäksi, mutta sitä leikataan voimakkaasti. Köynnös kiipeää tuen ympärille kiertyvien kärhien avulla. Aitoviiniä on viljelty Egyptissä jo 6 000 vuotta sitten. Se on jalostettu Välimeren seudulla villinä elävästä metsäviinistä. Meillä Mäerootsissa vanhan kasvihuoneen kehikossa kasvaa kaksi köynnöstä, joita pitäisi raskia leikata huomattavasti enemmän. Ehkäpä tänä syksynä, kun aion leikata reilummin myös hedelmäpuita.

Vihreä reagoi rauhallisesti, valitsee epävarmuuden sijaan varmuuden ja pitää matalaa profiilia. Hän ponnistelee luodakseen yhteyksiä. Hän rakastaa rutiineja. Hän ei ole kiinnostunut ainakaan suuresta muutoksesta. Hän pelkää ottaa riskejä. Vihreä tarvitsee sopeutumisaikaa. Hänen mielipiteitään ei tuuli heiluttele. Hän keskittyy jääräpäisesti ja mukavuudenhaluisesti nykyhetkeen. Kaiken täytyy sujua helposti. Hän tukee toisia, huolehtii lähimmäisistä. Hän välttelee konflikteja, koska inhoaa riitelyä. Ongelmat saatetaan lakaista maton alle harmonian saavuttamiseksi. Tavoitellaan yksimielisyyttä. Vihreä sopeutuu ja mukautuu, mutta saattaa vastustaa hiljaisesti vaikenemalla tai puhumalla takanapäin. Hän saattaa heittäytyä henkilökohtaiseksi pienessä porukassa. Toisinaan hän voi olla epäselvä ja päättämätön, mikä vie ympäriltään energiaa. Hän saattaa olla pessimistinen, aivan kuin varautua aina pahimpaan. Olen aina tehnyt näin, hän sanoo. Toiset saattavat kokea hänet itsepäiseksi, epävarmaksi, luovuttajaksi, riippuvaiseksi ja saamattomaksi.

Olenko ystävällinen, mukava, auttavainen, rauhallinen, luotettava, huomaavainen, miellyttävä, kärsivällinen, kunnioittava, palvelualtis, ennalta-arvattava, vakaa, tiimipelaaja, hienotunteinen, huolehtivainen, hyvä kuuntelija eli vihreä?

4) Sininen ruiskaunokki eli ruiskukka. Latinaksi centaurea cyanus. Eestiksi rukkilill.

Ruiskaunokki on kotoisin Italian kuivilta vuorenrinteiltä. Se on aikaisemmin kasvanut yleisesti suomalaisissakin ruispelloissa. Virossa se on maan kansalliskukka ja löysin sitä myös Setomaan viljapellosta.

Sininen reagoi hitaasti. Hän ponnistelee organisoidakseen asioita. Hän ei ole niinkään kiinnostunut ihmissuhteista. Hän ei perusta small talkista. Hänellä on suuri yksityisalue, hän viihtyy yksin. Hänen on tunnettava toinen perinpohjaisesti avautuakseen hänelle. Sininen suuntautuu menneeseen. Hän toimii varovaisesti, eikä pidä asioihin sekaantumisesta. Hän varmistelee asiat moneen kertaan ja dogumentoi ne huolellisesti. Hän panostaa laatuun jopa täydellisyyttä tavoitellen. Good enough ei ole hänelle milloinkaan good enough. Hän valmistautuu kaikkeen äärimmäisen perusteellisesti. Sininen huomaa virheet. Hän saa toiset helposti pahalle tuulelle. Hänen kriittisyytensä voi edetä epäileväisyyteen, kyseenalaistamiseen ja jopa synkkyyteen. Muut saattavat kokea sinisen vältteleväksi, pikkutarkaksi pilkunviilaajaksi, konservatiiviseksi, ahdasmieliseksi, nirsoksi, moralisoivaksi, etäiseksi ja kylmäksi. Toiset pitävät häntä pessimistinä, itse hän kokee olevansa realisti.

Olenko huolellinen, ahkera, järjestelmällinen, korrekti, kunnianhimoinen, kunnollinen, harkitseva, looginen, pohdiskeleva, systemaattinen, tarkka, vaatimaton, vakava, varovainen, yksityiskohtainen eli sininen?

Olen monivärinen kukkakimppu

Olen punertava ja kellertävä, mutta vihreääkin löytyy ja sinistäkin hivenen. Olemme geeniemme, ympäristömme, kokemustemme ja kasvatuksemme ainutlaatuisia tuotoksia. Väripalettiin on hipaistu historian varrella erilaisia värejä. Joku väri korostuu ja näkyy enemmän tavassamme toimia ja käyttäytyä. Jatkan Eriksonin kirjan lukemista, matkaa itseen ja ihmissuhteisiin. Toivotan teille kaikille mielenkiintoista matkaa tämän kansantajuisen kirjan parissa.

Torju henkilökohtainen kateus ja valitus, ilmaise tunteesi avoimesti. Opettele suvaitsevaisuutta ja kärsivällisyyttä sekä itseäsi että toisia kohtaan, Erikson kehottaa. Totta. Kun ymmärrämme toistemme ainutkertaisuuden ja tavan käyttäytyä, voimme tehdä yhteistyötä, tukea ja täydentää toisiamme. Voimme hyvin ja kukoistamme porukalla. Antaa kaikenväristen kukkien kukkia.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset