Arjen parannukset luovat toivoa

25.9.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Viime viikon budjettiriihen satoa on puitu melkein yhtä reippaasti kuin ohraa ja kauraa Kala- ja Pyhäjokilaaksojen peltoaukeilla. Meille keskustalaisille on tärkeää, että valtion budjetilla parannetaan suomalaisten arkea. Se luo toivoa epävarmuuden keskelle.

Monella perheellä on arjessa tiukkaa. Nostamme yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä. Korotamme pienimpiä vanhempainpäivärahoja. Helpotamme myös opiskelevien vanhempien toimeentuloa. Nämä ovat hyviä askelia oikeaan suuntaan, kun koitamme saada syntyvyyden kahdeksan vuoden laskun jälkeen käännetyksi uudelleen nousuun.

Kävin viime viikolla perustuslakivaliokunnan matkalla Ruotsin parlamentissa. Ruotsi on avoin, keskusteleva ja tasa-arvoinen maa, jossa arvostetaan aidosti lapsia. Kun asenne on kohdillaan, syntyvyys on kääntynyt siellä hienoiseen nousuun.

Vielä paremmaksi tilanne on kääntynyt Virossa, jossa äitiyspäivärahaa maksetaan edellisen vuoden keskipalkan suuruisena puolitoista vuotta ja lapsilisää maksetaan kolmen lapsen perheelle 520 euroa kuussa. Meidänkin tulee luoda kaikin keinoin toivoa, että nuoret uskaltavat sitoutua, perustaa perheen ja saada lapsia.

Erityisen iloinen olen siitä, että budjetti lupaa panostuksia sivistykseen ja koulutukseen, koulupolun kaikille kouluasteille. Pienennämme päiväkotien ryhmäkokoja. Tuemme opettajien jaksamista ja koulurauhaa, jotta oppimiserot kaventuvat. Jokaiselle lapselle ja nuorelle taataan mahdollisuus harrastukseen koulupäivän yhteydessä.

Ammattikouluun järjestyy lisää lähiopetusta ja ohjausta. Korkeakoulujen perusrahoitus paranee huomattavasti. Vapaa sivistystyö saa uusia tehtäviä. Pidetään huoli siitä, että kaikilla on mahdollisimman tasa-arvoiset mahdollisuudet kehittää itseään ja käydä turvallista ja terveellistä koulua. Osoitamme varoja myös sisäilmaongelmien ratkaisemiseen.

Myös eläkeläisillä on arjessa tiukkaa. Nostamme pienimpiä eläkkeitä. Myös veronalennukset kohdistetaan pieni- ja keskituloisille suomalaisille. Näihin parannuksiin on nyt mahdollisuus, kun maamme talous pantiin viime vaalikaudella parempaan kuntoon.

Keskusta haluaa nyt hallituksen kakkospuolueena hoitaa maan taloutta järkevästi myös tulevaisuudessa. Emme halua päästää tätä maata uudelleen pahenevan työttömyyden ja holtittoman velkaantumisen tielle.

Jotta voimme hiipuvan talouskasvun, maailmalla mylläävät kauppasodan, brexitin ja Saksan talouden kurjistumisen keskellä toteuttaa kaiken sen hyvän, minkä olemme kirjanneet hallitusohjelmaan, meidän tulee saada työllisyys ensin 75 %:iin, myöhemmin 80 %:iin.

Olemme valmiita kääntämään kaikki kivet, jotta vielä ilman työtä olevat suomalaiset saavat työpaikan. Nyt on sovittu ensimmäisistä ratkaisuista ja lisää käynnistetään keväällä. Niitä valmistellaan yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen, yritysten ja kuntien kanssa.

Toin tuliaisena Ruotsinmatkalta yhdessä sopimisen kulttuurin, josta naapurimaassamme on pitkät perinteet. Siellä työmarkkinajärjestöt tapaavat viikoittain keskenään. Kukaan ei halua horjuttaa toimivaa systeemiä. Taloutta nakertavat lakot ovat hyvin harvinaisia. Tällaista yhdessä sopimisen kulttuuria tarvitaan nyt myös täällä Suomessa.

Uudet työpaikat syntyvät pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi Keskusta pitää huolta yrittämisen edellytyksistä. Yrittäjien verotus ei kiristy. Budjetissa tuetaan yritysten kasvua ja kansainvälistymistä. Jotta Suomi pärjää, investoinnit tulee saada liikkeelle koko maassa.

Keskustalle on aina ollut sydämen asia, että koko maata rakennetaan tasapainoisesti. Tärkeää on myös se, että ihmisten arki on turvallinen ja toimiva asuinpaikasta riippumatta. Lisäämme kentällä toimivien poliisien määrää. Laitamme teitä, ratoja ja väyliä kuntoon kautta maan. Sievin ja Ylivieskan välisen kantatien 63 korjaaminen parantaa liikenneturvallisuutta ja liikenteen sujuvuutta ja tukee elinkeinoelämän kehittymistä seudullamme.

Kotimaisen maatalouden kannattavuutta parannetaan samalla, kun luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta. Meille riittäisi, jos tuottajahintaan tulisi muutama sentti lisää, nuori maitotilallinen totesi minulle eilen. Kaikkea ei ratkaista eduskunnassa. Kauppa tulee saada samoihin neuvottelupöytiin, jotta saamme suomalaisen puhtaan ruuan ja sen tuotannon uuteen nousuun.

Hallituksessa toimii viisi erilaista puoluetta. Emme ole kaikesta samaa mieltä. Yhteinen päämäärä kuitenkin on, että mahdollisimman monella ihmisellä on töitä ja että jokainen suomalainen ja koko maa pidetään mukana. Tämä linja näkyy budjetissa. Punamulta osoitti riihiviikolla pystyvänsä yhteistyöhön ja päätöksiin. Nyt tehdään yhdessä työtä arjen ja toivon puolesta.

 

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset