Ennenkin on selvitty

14.12.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Poikani palasi rauhanturvaajan tehtävästä Libanonista. Nyt tiedän, mitä tarkoittaa, että ihmisellä ei ole toivoa, hän sanoi. Onko meillä toivoa, kun kuljemme kohti joulua? 

Viime aikoina arki ei ole päästänyt helpolla. Rahat eivät tahdo riittää.

Valtio painii saman ongelman kanssa. Maan velkaantuminen on jatkunut yli kymmenen vuotta. Talous tulee tasapainottaa kahden seuraavan vaalikauden aikana. 

Se tarkoittaa miljardien säästöjä samalla, kun kansa ikääntyy, sote-kulut kasvavat ja lapsia syntyy liian vähän. Yhtälö on vaikea.

Haetaan oppia historiasta. Kun suomalaiset rakensivat maamme sotien jälkeen uudelleen, he eivät menettäneet toivoa. Suomi nousi ripeästi köyhästä maasta hyvinvointivaltioksi.

Tämä vaati yhteistyötä ja hyviä arvovalintoja, rohkeutta luopua omasta toisen hyväksi. Mitään ei tapahtunut ilman isänmaan tulevaisuuteen uskovia kansalaisia. 

Tulevaisuus on sumussa. Meidän tulee varautua ja sopeutua niukkeneviin olosuhteisiin ja muistaa, että ennenkin on selvitty.

Päättäjien tehtävä on löytää ratkaisuja ja kertoa niistä. Päätökset tehdään aina arvojen pohjalta. Keskustan arvojen ytimessä on koko Suomen pärjääminen ja kaikkien mukana pitäminen. 

Kun palautamme maan kestävän talouden tielle, emme saa unohtaa perheitä, vammaisia, yksin asuvia ja vanhuksia. 

Keskusta puolustaa maaseudun elinvoimaisuutta. Työ ja koulut eivät saa karata liian kauas. Kaikkea ei kannata keskittää.

Ei aseteta maaseutua ja kaupunkiseutua vastakkain, koska molemmat tarvitsevat toisiaan. Laajasti asuttu maa on osa maamme turvallisuutta. Ovatko kaikki puolueet valmiita panostamaan siihen?

Myöskään ihmisiä ei kannata asettaa vastakkain. 

Tarvitsemme kaikki leipää, lämpöä ja turvaa. Huolehditaan siitä, että olemme ruuan ja energian suhteen riittävän omavaraisia.

Viljelijät ruokkivat meidät. Ratkaisevaa on, että markkinat saadaan kuntoon. Siksi kilpailulaki tulee uudistaa ensi kaudella. 

Maamme puolustuksen ydin on kansallinen maanpuolustustustahto, joka on Suomessa korkea. Toimitaan niin, että jokainen kokee kotimaansa puolustamisen arvoiseksi. 

Suomi on valittu maailman onnellisimmaksi maaksi. Täällä köyhäkin lapsi saa käydä maailman parasta koulua, Barack Obama kehui vieraillessaan Suomessa. 

Pidetään oppimisen latu auki kaikille, vaikka välillä pyryttää. 

Avataan latua myös heille, jotka tarpovat umpihangessa. Ihminen on onnellisimmillaan, kun saa auttaa toista.

Kun teemme ahkerasti työtä, käymme koulua ja huolehdimme toisista, olemme isänmaan ja lähimmäisen asialla. Luomme rauhaa ja toivoa. 

Välitetään yksin jääneelle joulun sanomaa ja toivoa. Tehdään Suomesta välittämisen valtakunta.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset