Haapajärven Kuona

2.2.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Kuonan kylä on elinvoimainen ja yhteisöllinen haapajärvinen kylä, joka taistelee kolmen opettajan koulunsa puolesta, järjestää piakkoin jo neljännet rakentajamessut ja pitää tonttipörssiä houkutellakseen uusia asukkaita. Missä on koulu, siellä myös rakennetaan. Toisessa kylässä koulua käyvät lapset eivät juurru omaan kyläänsä. Oma kyläkoulu ratkaisee, jäädäänkö kylälle. Elävä maaseutu on meidän kaikkien etu. Etätyön mahdollisuudet ja valokuitu voivat tuoda uusia ihmisiä maalle. Kuona pitää koko kylän asuttuna ja näyttää mallia koko Suomelle.

Puhuimme varhaiskasvatuksen merkityksestä lapsen kasvulle. Lapsi oppii leikin kautta yhdessä toimimista. Kännykkäkulttuuri on vienyt lukutaitoa. Pelaamalla oppii myös, mutta perustaitojen oppiminen tulee varmistaa jokaisen lapsen kohdalla. Tulee rakentaa monipuolinen ja joustava koulupolku, josta kukaan ei tipahda kyydistä. Jokainen lapsi tarvitsee turvallisen aikuisen, joka kulkee vierellä.

Kuonalaisten mielestä koko Suomi tulee pitää asuttuna. Keskittäminen ei kannata. Pienet lukiot tekevät hyviä tuloksia. Kun peruskoulut, lukiot ja ammattikoulut verkostoituvat, myös pienet yksiköt voivat toimia tuloksellisesti. Maaseutu kouluttaa kaupungeille koko ajan hyvää työvoimaa. Tämä tulisi jollakin tavalla korvata maaseutukunnille valtionosuusjärjestelmän kautta.

Maaseutua ja kaupunkiseutua ei kannata laittaa vastakkain, koska ne tarvitsevat toisiaan. Maalle tarvitaan teollisia työpaikkoja, myös naisille. Kaikenlaista työllistämistä tulisi helpottaa. Alle 18-vuotiaiden tulisi päästä helpommin työhön. Tulee raivata esteitä kaikenlaisen yrittämisen tieltä. Yritykset tuovat mukanaan työtä ja hyvinvointia.

Maaseudun alempiasteisen tieverkon kunto todettiin surkeaksi. Tiehankkeet painottuvat Ouluun. Vaikka on päällystetty 1300 km tietä, tietyöt ovat keskittyneet liikaa kaupunkikeskuksiin. Tierahojen tulisi kuonalaisten mielestä olla korvamerkittyjä. Kaupunkien asumistukeen menee valtavasti valtion rahaa. Kiinteistöveroa ei koeta maaseudulla tasapuoliseksi.

Vaikka oli huolia, haluttiin katsoa myös kokonaisuutta. Valtion velka on taittunut. On syntynyt 140 000 uutta työpaikkaa ja kysymys on oikeista kokoaikaisista töistä. Tämä tuo jakovaraa valtion talouteen. Voidaan satsata tärkeisiin asioihin, kuten lapsiperheisiin, vanhustenhoitoon, koulutukseen ja maatalouden kannattavuuteen.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset