Kalajoki

16.1.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen
Kalajoen Aapiskukko sijaitsee Käännänkylän koululla. Idyllinen koulumiljöö viritti meidät ottamaan kantaa koululaisten puolesta. Ammattikoululaisilla tulee olla riittävästi opetusta ja ohjausta. Omatoimisen opiskelun päivä muuttuu monella helposti vapaapäiväksi. Koulutukseen tulee panostaa kaikilla koulujärjestelmän tasoilla. Yrittäjyyskasvatus on tärkeää, sitä tulee edistää. Tärkeintä on herättää lapsen innostus ja motivaatio. Lapsille tulee antaa myönteistä palautetta.
Aapiskukko on keskellä elävää maaseutua. Tuottajahinnan muutaman sentin korotukset auttaisivat viljelijöitä ja alkutuottajia ratkaisevasti. Nyt ollaan liian lujilla. Jos toimii huolellisesti, eikä mitään yllätyksiä tapahdu, saattaa pärjätä. Tilanne on pitkällä juoksulla kestämätön. Tarvitsemme turvallista ja terveellistä lähiruokaa.
Perhevapaaudistuksen valmistelussa tulee kuunnella perheitä. Perheet ovat tilanteensa parhaita asiantuntijoita. Valinnanvapaus tulee säilyttää. Kaikissa perheissä ja ammateissa ei toimi se, että vapaat jaetaan mekaanisesti tasan isän ja äidin kesken. Järjestelmästä tulee tehdä riittävän joustava. Lasten kotona hoitamista ei saa asettaa vastakkain päiväkodin kanssa. Kotiäitien työ tulee nostaa oikeaan arvoonsa. Kotiäidit tekevät arvokasta ja edullista työtä yhteiskuntamme hyväksi.
Lapsilisät ovat todellisuudessa laskeneet 2000-luvulla 18%. Tilanne tulee korjata mahdollsimman pian. Meidän tulee rakentaa lapsiystävällinen Suomi, jossa on kannustavaa saada ja kasvattaa lapsia aktiiviseksi kansalaisiksi ja vastuunkantajiksi. Perheet tarvitsevat konkreettista apua. Kodinhoitajat takaisin! Syrjäytyneille nuorille täytyy löytää oikeaa ja mielekästä työtä. Moni oppii työtä tekemällä. Jokaista tarvitaan.
Meidän tulee kehittää koko Suomea. Yksinäisyyttä voitaisiin selättää saattamalla eri-ikäiset vuorovaikutukseen, esimerkiksi lapsille järjestettäisiin varamummoja ja -pappoja. Rakennetaan lasten ja vanhusten yksiköt vierekkäin. Maaseudulla tulee säilyttää tärkeimmät palvelut. Aluesairaaloita tarvitaan edelleen. Suomeen kannattaisi laatia yhteiset kotiintuloajat kuten Islannissa. Sieltä on kuultu hyvistä vaikutuksista, kun lapsille on lisäksi järjestetty hyviä harrastuksia.
Lapsiin ja nuoriin satsaaminen kannattaa. Meidän tulee rohkaista nuoriamme äänestämään ja osallistumaan yhteiskunnan päätöksentekoon ja vastuun kantamiseen. Lapset tekevät huomisen.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset