Kesä on tärkeä tauon paikka

6.6.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Oikein paljon onnea koulunsa päättäneille, tutkinnon suorittaneille ja kaikille elämänkoulun kävijöille. 

Suomi on hieno maa, jossa jokainen saa edetä koulupolulla niin pitkälle kuin rahkeet ja into riittävät. Tarvitsemme monenlaista osaamista. Opimme läpi elämän. 

Sivistysvaliokunta tapasi hiljattain vastinvaliokuntansa Italian parlamentissa Roomassa. Italialaiset pitivät koulujemme maksuttomuutta suuressa arvossa. Kaikille tarjolla oleva sivistys on pienen maan vahvuus, he kehuivat. 

Vaihdoimme myös kokemuksia koronan ja Ukrainan sodan varjoista. Moni opiskelija on ollut lujilla. Etäopiskelu ei ole sopinut kaikille. Harjoittelut ovat voineet lykkääntyä, kesätyöt peruuntua, tutustumiset jäädä vähiin, valmistuminen viivästyä.

Huolilla on vaara kasaantua. Korona ei ole vieläkään ohi, Ukrainan sota jatkuu, uutiset kertovat hintojen noususta ja pörssikurssien hermoilusta. 

Tulevaisuus näyttää monin tavoin epävarmalta.

E2 Tutkimus julkaisi äskettäin tutkimusraportin, jossa perattiin 20-29-vuotiaiden näkemyksiä hyvästä elämästä. 

Nuorten aikuisten usko tulevaisuuteen on vähentynyt, pahoinvointi on lisääntynyt ja turvallisuudentunne heikentynyt. Kolmasosa kokee merkityksettömyyttä. Suurin osa pitää mielenterveysongelmia pahoinvoinnin syynä. 

Raportin mukaan “suorittamista ihannoiva ilmapiiri kasvattaa nuorten paineita ja pärjäämisen pakkoa”.

Nuoret aikuiset kokevat laajasti, että elämästä on tullut liian suorituskeskeistä. Some välittää tarinoita menestyjistä ja tulvii mielikuvia siitä, millaista elämän pitäisi olla. Samalla yhä useampi on yksinäinen.

Nuoret kaipaavat rauhaa opintoihin, aikaa kypsytellä päätöksiä, mahdollisuuksia sivistää itseään. Tilaa oppia ja erehtyä, tehdä yhdessä. Matalan kynnyksen keskusteluapua silloin, kun ahdistaa. 

Raportissa toivotaan armollisuutta suorittamisen vastapainoksi. Olen samaa mieltä. Jokainen kyllä paikkansa löytää, vaikka ei juuri nyt tiedäkään, mitä isona haluaa tehdä. Ollaan tukena siinä.

Mutta nyt on kesä. Opiskelijalle se tarkoittaa usein kesätyötä. Rahan ansaitsemisen lisäksi työ antaa parhaimmillaan uutta puhtia myös tulevaan syksyyn. Saa oppia uutta, kohdata uusia ihmisiä, saada onnistumisen kokemuksia. Hyvä kesätyö tuo merkityksen tuntua ja ohjaa uravalinnoissa eteenpäin.

Kesätyön lisäksi jokainen nuori ehtii toivottavasti myös lomailemaan. Monenlaiset kesätapahtumat ja monet luontokohteet kutsuvat niin koululaisia, opiskelijoita, työssäkäyviä ja eläkeläisiä rentoutumaan, kokoontumaan, vaihtamaan kuulumisia ja olemaan yhdessä. 

Toivotan tsemppiä ja intoa myös pääsykokeisiin ja niihin valmistautumiseen. Toivon, että jokainen löytää vahvuutensa ja paikkansa tässä yhteiskunnassa. Jokainen on tärkeä. Jokaista tarvitaan.

Kesällä ei tarvitse koko ajan suorittaa. Reisjärven ja Kalajokilaakson kaunis luonto kutsuu liikkumaan ja retkeilemään. Ollaan yhdessä. Nyt on tauon paikka. 

Nyt siunaustaan suopi taas lämpö auringon, se luonnon uudeks luopi, sen kutsuu elohon.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset