Kirkko seisoo yhä keskellä kylää

23.9.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Pitkä ja monivaiheinen kirkkolain kokonaisuudistus kaartaa eduskunnassa kohti loppusuoraa. Ensi vuoden alusta kirkko pääsee toimimaan nykyaikaan päivitetyn lain pohjalta. 

Kirkon kaiken toiminnan pohjana on usko, jonka sisältö määritellään kirkon tunnustuksessa. Sen vuoksi kirkolliskokous näki edelleen tärkeänä, että tunnustuspykälä säilyy kirkkolaissa. Yhdyn tässä kirkolliskokouksen kantaan.

Evankelisluterilaisella kirkolla on Suomessa pitkä ja arvokas historia ja perinne. 

Kirkko kulkee rinnalla elämämme käännekohdissa – kun synnymme, kasvamme, aikuistumme, menemme naimisiin ja perustamme perheen, kun lähdemme viimeiselle matkalle. 

Kirkko kastaa, konfirmoi, vihkii, siunaa haudan lepoon. Kirkko auttaa ja puolustaa kaikkein heikoimpia. Se kokoaa yhteen ja kannattelee, kun on vaikeaa. 

Lapset voivat kokoontua päiväkerhoon, vanhemmat ja lapset perhekerhoon, nuoret omiin kerhoihinsa. Rippikoulu kokoaa enemmistön ikäluokasta perimmäisten kysymysten äärelle. 

Kirkko tarjoaa mahdollisuuden laulaa yhdessä. Erilaiset kuorot kokoavat ihmisiä yhteen laulamaan virsiä ja hengellisiä lauluja. 

Seurakuntien diakoniatyö ja lähimmäisenrakkauden toteuttaminen arjessa ovat syvää suomalaista kulttuuriperintöä. 

Kun yhteiskunnassa ja maailmalla tapahtuu traagisia asioita, kirkkojen ovet ovat avoinna ja ihmiset löytävät tiensä yhteisiin tiloihin hiljentymään, laulamaan, keskustelemaan ja kuulemaan. Sana rohkaisee ja lohduttaa.

Kuningatar Elisabetin muistaminen ja hautajaiset kertovat meille kirkon vahvasta merkityksestä silloin, kun jotakin vakavaa tapahtuu. 

Perustuslakivaliokunta selvensi tällä eduskuntakaudella, että koulut voivat edelleen käyttää kirkon tiloja omiin tilaisuuksiinsa.

Aikaisemmin on linjattu, että suvivirsi ja jouluevankeliumi kuuluvat koulujen juhliin.  

Kirkko seisoo keskellä kylää Suomessa ja maailmalla myös tänä päivänä. Se pitää yllä historiallisesti arvokkaita rakennuksia, arkkitehtuuria, ympäristöjä ja hautausmaita. 

Kirkko on edelleen vahva ankkuri usein niin tuuliajolla elävien ihmisten ja yhteisöjen elämässä. Se kiinnittää meitä kulttuuriin, perinteeseen ja elämän merkityksellisyyteen. Kuulumme johonkin suurempaan. 

Kirkkolain uudistuksen jälkeen Suomen evankelisluterilaisen kirkon lainsäädäntö on kohdillaan ja kirkko saa toteuttaa tärkeää tehtäväänsä yhteiskunnassa oman perinteensä ja tunnustuksensa pohjalta. 

Nyt on tärkeää, että eduskunta saa tämän lain ripeästi valmiiksi, jotta kirkko saa työrauhan tehdä merkityksellistä työtään ihmisten parissa näinä epävakaina aikoina.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset