Lapsiperheiden tukeminen on huomisesta huolehtimista

25.8.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Lapsiperheet ovat lujilla, kun elinkustannukset nousevat. Ensi vuoden budjetissa on syytä punnita, ketkä erityisesti tarvitsevat apua selvitäkseen nousevien kustannusten talvesta. 

Lapsiperheköyhyys on lisääntynyt koronan ja sodan vaikutuksesta.

Hintojen nousu vaikuttaa rajusti kotitalouksiin, joissa syödään paljon, liikutaan usein ja tarvitaan eniten tilaa – eli lapsiperheisiin.

Valtionvarainministeri Annika Saarikko ehdotti ylimääräisten lapsilisien maksamista joulukuussa. 

Moni väheksyi tai paheksui ehdotusta. On kysytty, miksi ylimääräinen tulonsiirto pitäisi maksaa kaikille tuloihin katsomatta.

Maksuton koulutus, äitiyspakkaus, neuvolat ja lapsilisät kuuluvat kaikille perheille ja lapsille. 

Lapsilisä on tulonsiirto lapsiperheiden ja lapsettomien välillä. Sitä ei ole tarkoitettu tulojen tasaamiseen, mitä varten meillä on toimivammat työkalut. 

Lapsilisä ei ole kuitenkaan automaattinen etu, vaan sitä haetaan. 

Ihmettelen kriittisiä kommentteja. Kriitikot ovat hakeneet Kelasta lapsilisää ja nyt ilmoittavat, etteivät sitä tarvitsisi. Ei sitä ole pakko hakea. 

Suurimmalla osalla perheistä lapsilisät tulevat aitoon tarpeeseen, arjen pyörittämiseen.

Lapsilisät ovat jääneet jälkeen muiden etuuksien tasosta, koska niitä ei nosteta automaattisesti kustannusten nousun mukaisesti. Ne tulee sitoa indeksiin, kuten muutkin etuudet.

Ylimääräinen lapsilisä on täsmätoimi, joka tukee perheiden pärjäämistä. Se kertoo, että Suomessa perheistä pidetään huolta. 

Tämä on todella tarpeen, koska lapsia syntyy vähemmän kuin koskaan.

Ilman myönteistä suhtautumista lapsiin ei ole lapsia. Ilman lapsia ei ole tulevaisuutta. Lapsiperheiden tukeminen on huomisesta huolehtimista. 

Tällä kaudella tuhannet lapsiperheet on vapautettu varhaiskasvatusmaksuista. Yksinhuoltajien ja monilapsisten perheiden lapsilisiä on korotettu. 

Perhevapaauudistus tuo perheille joustoja työn ja perheen yhteensovittamiseen. Lukio, ammattikoulu ja kansanopistot ovat muuttuneet maksuttomiksi osana laajennettua oppivelvollisuutta. 

Tarvitsemme lisää päätöksiä lapsiperheiden tueksi. Lasketaan sähkön arvonlisäverotusta. Nostetaan lapsilisiä. Vakinaistetaan jokaiselle lapselle ilmainen harrastus koulupäivän yhteyteen.

Järjestetään perheisiin myös konkreettista apua. Huolehditaan joka kuntaan perhekeskus, jossa perheet saavat avun yhdeltä ovelta. 

Meidän tulee palauttaa Suomi kestävän kasvun tielle, jotta voimme tukea perheitä ja kaikenikäisiä, jotka tarvitsevat apua. Unohtamatta yksinasuvia. 

Rakennetaan yhdessä lapsiystävällinen ja yhteisöllinen Suomi, jossa on hyvä perustaa perhe ja kasvattaa lapsia. Jossa niin perheellisillä kuin yksin asuvilla tai lapsettomilla on hyvä elää yhdessä.

Jokainen on arvokas. Jokainen lapsi on lahja.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset