Lasten vuoksi kannattaa avata ovi huomiseen. 10.3.2021

2.11.2021
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Suomessa julkaistiin maan ensimmäinen kansallinen lapsistrategia. Se linjaa, miten voimme parantaa lasten oikeuksien toteutumista Suomessa. Vaikka lasten tilanne Suomessa on kansainvälisesti verrattuna hyvä, meillä on myös kehitettävää.

Vanhempien uupuminen, nuorten syrjäytyminen, lapsiperheköyhyys ja huono-osaisuuden kasautuminen ja periytyminen vaikuttavat suomalaisten arjessa. Korona-aika on kärjistänyt ongelmia entisestään. Nyt on aika laittaa lapsistrategiaa toimeen.

Tehdään Suomesta maailman lapsiystävällisin maa, jossa on hyvä perustaa perhe, saada ja kasvattaa lapsia.

Tarvitsemme positiivista ja hyväksyvää puhetta perheistä. Ihmisten täytyy uskaltaa haaveilla ja toteuttaa unelmiaan. Työpaikan paineet ja kiireet eivät saa olla esteenä perheellistymiselle. Voimme jokainen osaltamme vaikuttaa lapsimyönteiseen ilmapiiriin.

Keskustan johdolla valmisteltu harrastamisen Suomen malli toteuttaa osaltaan lapsistrategiaa. Jokaisella lapsella on perhetaustasta ja asuinpaikasta riippumatta mahdollisuus harrastaa.

Harrastukset tarjoavat lapsille ilon ja onnistumisen kokemuksia sekä kavereita. Myös osallisuuden tunteella on suuri merkitys lapselle. Minäkin kelpaan joukkoon.

Lapsistrategia viitoittaa perhemyönteistä Suomea. Meidän kannattaa helpottaa perheen ja työn yhteensovittamista jokaisella suomalaisella työpaikalla.

Perhevapaauudistus on askel oikeaan suuntaan. Perhevapaissa ei ole kyse työllisyydestä vaan perheiden hyvinvoinnista. Pienellä vauvalla on oikeus aikaan vanhempien kanssa. Myös kotihoidon tuki säilyy. Vanhemmat voivat itse päättää, missä heidän lapsensa hoidetaan.

Lapsistrategian mukaan lapsen hyvinvoinnin syvin pohja on siinä, miten asiat ovat kotona. Koti on lapsen maailman keskipiste. Vanhempien toimeentulo ja perheiden palvelut vaikuttavat olennaisesti myös lapseen.

Joka seitsemäs lapsi elää köyhyydessä. Perheiden pitkittyneet talousvaikeudet heijastuvat väistämättä lasten hyvinvointiin. Meidän tulee määrätietoisesti poistaa lapsiperheköyhyys maastamme. Yksinhuoltajaperheiden ja monilapsisten perheiden lapsilisien nostaminen on hyvä alku.

Keskusta haluaa edistää myös avun tarjoamista lapsiperheille matalalla kynnyksellä. Pieni kotiin tuotu apu voi ehkäistä isoja ongelmia. Tarvitsemme kuntiin perhekeskuksen, jonka monialaiset työntekijät tukevat lapsia, nuoria, perheitä ja vanhemmuutta yksissä tuumin.

Hallitus myöntää 2,5 miljoonaa euroa tukea nuorten kesätyöllistämiseen, harrastamiseen ja kesäyrittäjyyteen. Nuoret saavat kokemusta, taitoja ja valmiuksia elämää varten. Tämä luo toivoa koronan kurimuksen keskelle.

Kun etätyö ja monessa paikassa asuminen, opiskelu ja työskentely lisääntyvät, yhä useampi suuntaa maalle puhtaan luonnon ja turvallisten yhteisöjen keskelle, jossa on hyvä kasvattaa lapsensa.

Lasten ja nuorten vuoksi kannattaa avata huomisen ovi.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset