Meidän on aika tulla esiin koloistamme ja tähytä tulevaan

30.6.2020
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

On korkea aika avata rohkeasti Suomea, kun tautilanne on saatu hallintaan. Ratkaisemme samalla kertaa terveydellistä, taloudellista ja yhteiskunnallista kriisiä.

Olemme suojelleet elämää ja kannatelleet työpaikkoja ja yrityksiä kriisin yli. Kustannustuki auttaa koronasta eniten kärsineitä yrityksiä. Kehittämistuet estävät konkurssiaaltoa ja uutta työttömyyttä. Kuntapaketti turvaa ihmisten peruspalveluja.

Elvytystoimet saavat yhteiskunnan liikkeelle ja kasvun tielle. Ne palauttavat luottamusta. Yrittäjien tulee päästä taas yrittämään ja  lomautettujen ja työttömien takaisin töihin. On luotava myös aivan uutta työtä.

Suomi on vientivetoinen maa. Euroopan ja koko maailman taloustilanne heijastuu voimakkaasti myös meille. Olemme riippuvaisia myös siitä, miten muut maat onnistuvat pandemian hallinnassa ja tuleeko uusia tautiaaltoja.

Valtio on ottanut koronan iskua vastaan ottamalla velkaa. Se on mahdollista, koska edellisellä vaalikaudella tehtiin vastuullista ja kipeääkin käynyttä talouspolitiikkaa. Suomi selvisi silloin kuilun reunalta.

Meillä on edessä vielä vakavampi tilanne, kun rakennamme uudelleen Koronan jälkeistä Suomea. Velkatilanne tulee saada hallintaan. Työllisyys on saatava vahvaan nousuun. Mitä paremmin siinä onnistumme, sitä vähemmän tarvitaan veronkorotuksia ja elämää näivettäviä menosäästöjä. Meidän kannattaa valita rakenteellisten uudistusten tie.

Iisakin kirkkoa rakennettiin aikanaan 40 vuotta. Meidän tulee saada oma ikuisuusprojektimme, lausuntokierroksella oleva sote-uudistus viimein valmiiksi, että kunnat selviävät. Sosiaaliturva tulee uudistaa niin, että se kannustaa kaikissa tilanteissa työntekoon.

Käsittelimme viime viikolla perustuslakivaliokunnassa EU:n komission pohjaesitystä Euroopan elpymispaketiksi. Hallituksen ei tule hyväksyä näin suurta ja pitkäaikaista pakettia. Velkarahalla ei tule antaa avustuksia. Jokaisen jäsenmaan tulee huolehtia omista veloistaan. Elvytystoimien tulee olla investointeja tulevaisuuteen niin Euroopassa kuin täällä Suomessa.

Tie-, raide- ja väylähankkeet työllistävät ihmisiä nopeasti. Päällystämme maanteitä melkein 5000 kilometriä. Kemin biotuotetehdas etenee. Oulun ja Kontiomäen rataosuutta parannetaan. Ajoksen meriväylää syvennetään. Vaalaan rakennetaan uusi vankila.

Yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Jatkuva oppiminen auttaa työikäisiä kehittämään osaamistaan. Korkeakoulut saavat 4800 aloituspaikkaa, jolla puramme samalla hakijasumaa. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksessa alkaa erilliset erityisopettajaopinnot.

Oulun ammattikorkeakoulu lähtee kehittämään robotiikan erikoistumiskoulutusta ja rakennusmestarien muuntokoulutusta. Oulun kaupunki pääsee kehittämään maahanmuuttajien osaamiskeskusta.

Oulun yliopisto johtaa valtakunnallista varhaiskasvatuksen opettajien monimuotokoulutusta, kehittää alueellista osaamisekosysteemiä ja joustavoittaa maahanmuuttajien siirtymistä työelämään.

Meidän on aika tulla esiin koloistamme, pestä käsiä, varjella riskiryhmiä ja lähteä liikkeelle. Elämä jatkuu. Olemme löytäneet naapurit, joita auttaa. Olemme ottaneet digiloikkia. Moni haluaa palata etätöihin pohjoiseen ja maalle, puhtaan luonnon ja ruuan äärelle.

Rakennetaan yhdessä turvallista elinvoimaisten maakuntien Suomea, jossa on hyvä yrittää ja tehdä työtä, viljellä ja varjella maata, opiskella ja kehittää itseä, perustaa perhe ja kasvattaa lapsia, luottaa tulevaan. Autetaan koko Suomi kukoistamaan.

Mikko Kinnunen
Kansanedustaja (kesk.)
Reisjärvi

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset