Nivala

16.2.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Oli mukava juoda ystävänpäivän jälkeiset kahvit ja keskustella kouluasioista Nivalan Kerttu Saalasti -salissa, kun paikalla oli väkeä vauvasta vaariin. Kerttu Saalasti oli pitkäaikainen kansanedustaja ja Suomen ensimmäinen naispuolinen opetusministeri, joka vaikutti ratkaisevasti Oulun yliopiston perustamiseen. Jokainen maakunta tarvitsee korkeakouluopetusta. Tarvitaan tutkimusta, innovointia ja kehittämistoimintaa. Meidän tulee huolehtia siitä, että kouluverkko on kattava, etteivät koulut karkaa liian kauas kodeista. Että nuoret kouluttautuvat ja jäävät rakentamaan kotimaakuntaa.

Keskustelimme ihmisen arvosta, joka on unohtunut ilmastokeskustelussa. Jokainen ihminen on arvokas. Päätöksenteon tulee olla ihmislähtöistä. Otetaan kaikki mukaan. Luodaan Suomesta lapsiystävällinen maa, jossa jokainen lapsi on tervetullut. Kun maan kivijalka alkaa olla kunnossa, meillä on mahdollisuus panostaa meille tärkeisiin asioihin, perheisiin ja koteihin. Lapsilisien nostaminen on perusteltua. Lapsilisä perustettiin aikanaan tasaamaan perheiden kustannuksia. Koska ne menevät kulutukseen, ne palaavat osaltaan esimerkiksi arvonlisäverojen muodossa takaisin valtion kassaan.

Puhuimme myös ennaltaehkäisevän työn merkityksestä. Lapsiin ja nuoriin satsaaminen vähentää yhteiskunnan rattaista putoamista. Meidän tulee kouluttaa jatkuvasti myös työssä käyvää väkeä, ettemme putoa kelkasta työelämän murroksessa. Ammatteja muuttuu ja häviää. Tarvitaan yrittäjämäistä asennetta ja yhdessä tekemisen taitoja.

Tehtävämme on luoda nuoriin toivon näköalaa, jotta he luottavat tulevaisuuteen, tarttuvat toimeen, kantavat vastuuta itsestään ja toisista, uskaltavat sitoutua ja saada lapsia. Lapset ovat tulevaisuuden vastuunkantajia. Kannetaan vastuu vammaisista ja vanhuksista, jotta heillä on vireä ja ihmisarvoinen elämä. Tuetaan omaishoitajia heidän arvokkaassa työssään. Rakennetaan yhteisöllisyyttä. Pidetään kaikki mukana.

Myös pedot puhuttivat. Paikalla oli useita ihmisiä, joiden pihapiirissä kulkee susilaumoja. Ei uskalla enää lähteä yksin lenkille. Lasten puolesta joutuu pelkäämään. Peräänkuulutimme arkijärkistä asennetta petoeläimiin. Niiden paikka ei ole kotien pihoilla vaan erämaissa. Kantaa tulee säädellä riittävästi. Metsästys on hyvä luonnonläheinen harrastus ja palvelee tätäkin asiaa.

Koulutuksella, yrittävällä asenteella ja yrittämisellä, viljelemällä ja varjelemalla sekä toisista huolehtimalla pidämme koko Suomen kukoistavana.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset