Nivala

13.1.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Kun isänmaa on ollut tiukoilla, Keskusta on pyydetty apuun. Suomi on saatu nostettua konkurssin partaalta. On tehty myös kipeitä päätöksiä. Puolueessa tulee olla avointa keskustelua, jotta pysytään pienen ihmisen asialla. Myös maaseutu pitää pysyä asuttuna ja asuttavassa kunnossa. Se on myös turvallisuuskysymys.

Keskittämispolitiikkaa ei saa jatkaa vaan sitä vastaan pitää taistella. Oulaskankaan sairaalan synnytystoiminnan lakkauttaminen liian tiukaksi vedetyn lainsäädännön vuoksi on virhe. Aluesairaalat ja niiden leikkaustoiminta pitää pelastaa jo potilasturvallisuuden vuoksi. Äidit eivät halua synnyttää taksiin.

Meidän tulee vastata väestökatoon. Meidän täytyy puolustaa lapsia ja heidän tulevaisuuttaan. Ennen saatiin apua kotiin myös silloin, kun
lapsi sairastui. Tällöin työssä käyvän äidin tai isän ei tarvinnut jäädä sen vuoksi työstä pois. Lapsiperheet tarvitsevat erityisesti käytännön apua.

Työelämä muuttuu yrittäjämäiseen suuntaan. Yrittävää asennetta tarvitaan kaikessa työssä. Yrittäjien eläketurvaa tulee parantaa. Osayrittäjyyttä tulee helpottaa. Pykäläviidakkoa tulee raivata niin, että on helppo työllistää toisia ja lähteä itse töihin. Yrityksen perustamisen kynnystä tulee madaltaa. Uusia yrittäjiä tulee auttaa alkuun. Ensimmäisen työntekijän palkkaamiseen on nykyisin liian korkea kynnys. Pienestä yrityksestä irtisanominen tulee tehdä helpommaksi.

Jokaiselle tulee löytää sopiva koulupaikka. Nuoret pitää saada heti kouluun, etteivät he syrjäydy. Oppisopimuskoulutusta kannattaa jatkaa ja kehittää. Ammattikoulutuksen taso vaihtelee eri koulutusaloilla. Lähiopetuksen määrää on vähennetty liikaa. Erilaisten oppilaiden taso tulee ottaa koulutuksessa nykyistä paremmin huomioon. Nuorille on annettu tällä hetkellä liikaa vastuuta, johon kaikilla ei ole vielä valmiutta.  omaehtoinen opiskelu tarkoittaa monen kohdalla vapaapäivää ja toimettomuutta, ja se ei johda hyvään. Nuoret eivät opi säännölliseen työntekoon. Soveltuvuuskokeet tulee palautta sosiaali-ja terveysalalle.

On hyvä, että vammaispalvelut siirtyvät kunnilta ja kuntayhtymiltä maakunnan laajemmille hartijoille, koska nykyisin virkamiehet tulkitsevat lakeja eri tavoilla. Tukea saa välillä vain valitusten kautta. Yhdenvertainen kohtelu eri toteudu kaikilla paikkakunnilla. Meidän tulee kuunnella ihmistä.

Joissakin yksityisissä vanhustenhoitoyksiköissä ei ole tarpeeksi henkilökuntaa, joka uupuu, ja sairaslomat lisääntyvät. Sijaisia voi olla vaikea saada. Tämä heikentää hoidon laatua. Yksityisiä palveluyksiköitä tulee valvoa riittävästi.

10.1.2019
Kyläilta Eeva ja Seppo Närhellä

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset