Osaajien maakunta vetää väkeä

9.12.2021
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Kolme neljästä maakuntamme yrityksestä kärsii osaavan työvoiman pulasta, joka rajoittaa yrityksen kasvua. Tämä ilmenee Oulun kauppakamarin tuoreesta selvityksestä.

Haaste on todellinen koko Suomessa. Tilanne vaikeutuu entisestään, kun Oulun seudun väestömäärä kääntyy arvioiden mukaan laskuun 2030-luvulla. 

Erityisesti palveluala on hätää kärsimässä. Myös korkeakoulutettuja tarvitaan paljon lisää. Oulu on maineikas teknologiakaupunki, jonka yritykset tarvitsevat kipeästi uutta työvoimaa.

Pohjoisessa valmistuneista täytyy pitää kaikin keinoin kiinni. Maakuntaan tulee houkutella myös aivan uutta väkeä, todetaan Sitran ja Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI:n selvityksessä.

Osaajat muuttavat sinne, missä on myös muita osaajia. Tehdään Oulun seudusta ja koko maakunnasta houkutteleva osaamisen keskittymä, jossa yritykset tekevät kiinteää yhteistyötä toisiltaan oppien.

Osaamista pölytetään ristiin, kun asiantuntijat tekevät työtä eri yrityksissä. Kaikki hyötyvät, syntyy aivan uutta. Kun näin toimitaan Kalifornian Piilaaksossa, miksei myös meillä. 

Täällä varttumisen ja asumisen on oltava niin vetoavaa, että kukaan ei halua muuttaa pois.

Asian hyväksi on tehtävissä paljon. Parannetaan liikenneyhteyksiä. Kehitetään palveluja ja harrastusmahdollisuuksia. Aktivoidaan järjestötoimintaa. Tuetaan perheitä. Satsataan ympäristöön ja viihtyvyyteen. 

Koko maakunnan laajuinen kulttuuripääkaupunkihanke tuo hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä, osallistaa ja juurruttaa asukkaita alueelle. Se kohottaa imagoa. 

Maakuntamme tarjoaa väkimääräänsä nähden toiseksi vähiten ammattikorkeakoulun aloituspaikkoja, vaikka tarve on suurempi. Tämä on edelleen epäkohta.

Keskustalaiset tiedeministerit ovat korjanneet tilannetta tällä vaalikaudella, mutta työ on kesken. Maakuntamme tarvitsee aloituspaikkoja aloille, jotka kärsivät eniten osaajapulasta. 

Yritykset tarvitsevat nykyistä enemmän myös ulkomaista työvoimaa. Sitä ei ole tällä hetkellä riittävästi saatavilla. Korkeakoulut houkuttelevat ulkomaalaisia, mutta he kaikkoavat valmistuttuaan muualle. 

Hallitus helpottaa työperäisen maahanmuuton lupaprosessia. Olosuhteiden tulee olla sellaiset, että ulkomaalaiset haluavat jäädä keskellemme. Toimitaan itse kukin niin, että jokainen kokee olevansa tervetullut. Otetaan kaikki mukaan yhteisöihimme.

Tarvitsemme täsmä- ja muuntokoulutusta eri puolille maakuntaa, että pysymme kehityksen kelkassa.   Tiivistetään yritysten ja oppilaitosten yhteistyötä jatkuvan oppimisen toteuttamiseksi. 

Tehdään Pohjois-Pohjanmaasta vetoava maakunta, entistä parempi paikka asua, elää, kasvattaa lapset, harrastaa, tehdä työtä ja yrittää. 

Mikko Kinnunen

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset