Otetaan vanhukset mukaan

12.4.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas. Elämä on ainutlaatuinen lahja, jota tulee suojella sen alusta loppuun saakka. Kohdellaan toisia, kuten toivomme toisten kohtelevan meitä. Rakastetaan lähimmäistä. Perusarvojen pohjalta on turvallista tehdä päätöksiä vanhustenhoidosta.

Suomessa asuu tällä hetkellä 500 000 yli 75-vuotiasta. Kymmenen vuoden päästä heitä on 800 000. Muutosvauhti edellyttää meiltä uusia ratkaisuja ja asennemuutosta. Tehdään Suomesta maa, jossa on ilo vanheta.

Isovanhempani lähtivät aikanaan evakkoon Kuusamon Tavajärveltä. Välirauhan aikaan uudelleen rakennettu koti jäi rajan taakse. Kun he saivat uuden ryytimaan Saloisten Junnilanmäeltä, isoäiti lausui: Riittää, että aurinko paistaa oikeassa paikassa.

Vanhemmat sukupolvet ovat rakentaneet sinnikkyydellään meille maailman onnellisimman maan. Osoitamme kiitollisuutemme tälle arvokkaalle työlle, kun pidämme Suomen kunnossa ja huolehdimme ikääntyvistä. Autetaan heitä asumaan halutessaan kotona. Kohtuullistetaan heidän kiinteistöverojaan. Palkataan kotihoitoon lisää väkeä.

Tehtävämme on selättää yksinäisyys. Kaikki eivät halua asua kotona. Luodaan erilaisia yhteisöllisiä asumismuotoja ja kehitetään kodikasta perhehoitoa. Luodaan tilanteen mukainen hoitajamitoitus. Nostetaan omaishoito arvoonsa ja sen tuki asianmukaiselle tasolle.

Aktivoidaan vireät eläkeläiset järjestöjen kautta vapaaehtoiseen naapuriapuun ja ystäviksi huonokuntoisille. Maksetaan siitä pieni korvaus, joka olisi hyvä lisä pieneen eläkkeeseen. Yhdessäolo ja auttaminen tuo onnellisuutta ja hyvinvointia.

Vanhukset ovat tärkeitä tasapainottajia ja ankkureita rajussa yhteiskunnan murroksessa. Eipä hötkyillä, tästä on selvitty ennenkin, he sanovat. Elämänkokemus kantaa. Vanhukset ovat voimavara. Otetaan heidät mukaan koulumummoiksi ja -papoiksi. Saatetaan lapset, nuoret, aikuiset ja vanhukset yhteen.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset