Oulunsalo

23.1.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Muutin Oulunsaloon, kun olin viisivuotias pikkupoika. Oulunsaloon rakennettiin punatiilinen kunnantalo, josta olimme ylpeitä. Nyt tulin Oulunsalon yhteisötalolle kyläiltaan samanikäisen lapsenlapseni Luukaksen kanssa. Minulla oli aikanaan työhuone tässä talossa, kun toimin yhden kesän 4H-neuvojan sijaisena. Raimo Metsänheimon kalastajapatsaat seisoivat pihassa kuten ennenkin. Paikalle tuli kuusikymmentä ihmistä vauvasta vaariin. Maalasimme maailmaa leveällä pensselillä.

Nuorten miesten vahvistettu kvartetti viritti meidät vilkkaaseen keskusteluun. Vanhan ajan kodinhoitajat auttoivat aikoinaan oulunsalolaisissa perheissä ja saivat paljon hyvinvointia aikaan. Kun Annikki tuli kotiin, sai panna pullan päälle voita. Äiti sai hengähtää hetken. Koko perhe voi paremmin. Varhainen apu ja tuki maksaa itsensä takaisin, koska se vähentää kallista korjaavaa työtä, kuten lastensuojelun toimenpiteitä.

Lapset ja koululaiset ovat erilaisia. Kaikki eivät pärjää meluisissa yhteisissä oppimistiloissa, joita on rakennettu viime aikoina myös Oulunsaloon. Esimerkiksi asperger-nuoret tarvitsevat myös rauhallisia tiloja, jotka auttavat heitä keskittymään. Heidän joukossaan on erityisen lahjakkaita lapsia ja nuoria, jotka sosiaalisesti oikein tuettuna kehittyvät tämän maan huippututkijoiksi ja innovaattoreiksi. Koulussa tarvitaan monenlaista tukea, joka auttaa lapsia koulupolulla eteenpäin. Laitetaan jokaisen koulupolku kuntoon.

Oulunsalokin oli aikanaan maatalouspitäjä. Pitäjä on kokenut rajun rakennemuutoksen. Meidän tulee huolehtia edelleen kotimaisesta ruuasta, joka on puhdasta lähiruokaa. Ruuan omavaraisuus on myös turvallisuuskysymys. Huolehditaan, että viljelijät ja alkutuottajat saavat kunnollisen korvauksen työstään. Suositaan suomalaista.

Huolehditaan siitä, että tärkeimmät palvelut säilyvät riittävän lähellä. Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee kehittää asiakkaiden tarpeista käsin. Hoitamisessa ei saa olla liian kiire. Jos päästämme yksityisen puolen vallitsemaan sosiaali- ja terveyspalveluja, on vaarana, että tehdään vain tulosta ja vanhusten tarpeet unohtuvat.

Yksinäisyys on todellisuutta vanhusten keskuudessa. Se pitää selättää. Kun sama hoitotiimii huolehtii laaja-alaisesti samasta vanhusjoukosta, syntyy pysyviä hoitosuhteita ja jää aikaa myös aidolle kohtaamiselle. Voidaan keskittyä oleelliseen. Ketään ei saa pompotella luukulta toiselle.

Meidän kannattaa kehittää vanhusten yhteisöllistä perhehoitoa, jossa varttuneet asuvat esimerkiksi pariskunnan kotona. Siitä on hyviä kokemuksia. Myös muita yhteisöllisiä asumismuotoja kannattaa kehittää.

Muistelimme Santeri Alkion sovinnollista puheenpartta ja Kyösti Kallion sovintopuhett Nivalan kirkossa. Päätöksentekoon ja eduskuntaan tarvitaan rakentavaa, sovinnollista ja kunnioittavaa puhetta. On tärkeää kuunnella toista. Osoitamme puheillamme arvostuksen ja kunnioituksen toisillemme.

Tehtävämme on kertoa puolueemme ja pääministerimme hyvistä saavutuksista. On saatu paljon hyvää aikaan. Verkostoitumalla ja yhdessä tekemällä saadaan edelleen tuloksia aikaan. Tästä on hyvä jatkaa. Yhdessä.

 

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset