Sivistys on taas arvossaan – antoisaa oppivuotta kaikille!

10.8.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Taas mentiin! Ekaluokkalaiset astuvat koulupolulle silmät loistaen. Syksy on uuden oppimisen alku meille kaikille. 

On tärkeää, että opintie alkaa turvallisesta lähikoulusta. Hyppäys toiselle asteelle on iso, kun paikkakunta usein vaihtuu. Vielä suurempi on harppaus korkeakouluun. Näitä loikkia kelpaa nyt tehdä, kun koulutukseen on satsattu niin paljon.

Tärkein uudistus on laajennettu oppivelvollisuus. Se on yhtä merkittävä kuin peruskoulu-uudistus aikanaan. Lukiot, ammattikoulut ja kansanopistot muuttuivat maksuttomiksi. Uudistus poimii koulupudokkaat kyytiin ja auttaa perheitä taloudellisesti. 

Toinen iso asia on hajautetun korkeakoulupolitiikan paluu. Keskustalaiset tiedeministerit ovat myöntäneet uusia koulutusvastuita eri puolille maata. Oulun yliopistossa alkoi lopulta psykologian opetus viime vuonna. Hakijasumaa purkamaan on myönnetty yli 12 000 uutta opiskelupaikkaa ympäri Suomen.

Tämä on vahvaa alueiden puolustamista. Nuoret, perheet, yrittäjät ja alueet hyötyvät. Koko maan kehittäminen ottaa keskustan ansiosta askeleen eteenpäin.  

Muitakin tärkeitä päätöksiä on tehty. Koulujen kuraattori- ja psykologipalveluihin on panostettu, tieteen rahoitus varmistettu. Opintotuen tulorajoja nostettiin 50 prosentilla, ja tukeen tehtiin ylimääräinen korotus. 

Kriitikkojen mukaan Suomella ei ole varaa näihin uudistuksiin. Oppivelvollisuuden laajentamista vastustettiin ankarasti. Mielestäni Suomella ei ole varaa jättää uudistuksia tekemättä. Koulutustasoon tulee satsata. Se on ainoa tie.

Tarvitsemme jokaisen lapsen ja nuoren. Tulevaisuus syntyy laadukkaan koulutuksen kautta. Noin 70 prosentissa uusista työpaikoista tarvitaan korkea-asteen tason osaamista. Ilman toisen asteen koulutusta ei nykymaailmassa pitkälle pötki. 

Oikeastaan tarvitsemme lisää toimia. Yrittäjyyskasvatusta tarvitaan läpi koulupolun. Oppisopimuspaikkojen määrä on syytä kaksinkertaistaa. Lähikouluperiaatteesta ei luovuta.

Nuorisolain uudistus, jossa ilmainen harrastus vakinaistetaan koulupäivän yhteyteen, tulee saada tänä syksynä valmiiksi. Myös aloituspaikkoja tarvitaan pitkällä juoksulla lisää.

Hienoa, että kriisin keskellä koulutuksesta ei leikattu. Siten olisi saatu hetkittäisiä säästöjä, mutta kallis lasku tulevaisuudessa. Huolehditaan myös siitä, että opetushenkilökunta jaksaa opettaa ja ohjata tulevaisuuden toivoja.

Sivistys ei ole harvojen vaan kaikkien oikeus. Vain siten Suomi voi kukoistaa tulevina vuosikymmeninä. 

Iloitaan siitä, että sivistys on taas arvossaan. Pidetään huolta, että silmät loistavat vielä peruskoulun, toisen asteen ja korkeakoulun jälkeen. Antoisaa oppivuotta kaikille! 

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset