Suojellaan kaikkein haurainta

19.10.2022
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Jokainen ihminen on mittaamattoman arvokas. Elämä on suuri ihme ja lahja, jota tulee suojella sen alusta aivan sen loppuun saakka. 

Eduskunta käsittelee tällä viikolla aborttilain muutosta. Syntymään ja kuolemaan liittyvissä asioissa keskustalaiset kansanedustajat voivat äänestää omantuntonsa mukaan. Kunnioitetaan toistemme näkemyksiä. 

Lakimuutos mahdollistaisi abortin 12 viikkoon saakka omalla ilmoituksella. Laista poistettaisiin mahdollisuus kuulla isää, vaikka se nähtäisiin tarpeelliseksi. En kannata sitä.

Demokraattisen oikeusvaltion tehtävä on suojella jokaisen ainutlaatuisen yksilön elämää ja kasvua. 

Myös syntymättömiä lapsia on alettava kohdella täydellä arvostuksella ja kunnioituksella, koska he ovat yksilöllisen ihmiselämän haurain muoto, dosentti Jari Ehrnrooth kirjoitti Ylellä hiljattain. Olen samaa mieltä.

Yksittäisten muutosten sijaan tulisi toteuttaa aborttilainsäädännön kokonaisuudistus, koska 50 vuodessa lääketiede, hoito ja palvelut ovat muuttuneet. Samalla tulisi paremmin huomioida pieni ihminen ja isän kuuleminen.

Kristillisestä näkökulmasta kaikki elämä on Jumalan luomana pyhää ja arvokasta, alkuhetkestä viimeiseen henkäykseen saakka. 

Biologia osoittaa, että ihmisen elämä alkaa hedelmöittymisestä. Tapahtuu luomisen ihme.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapselle kuuluu lain suoja ennen ja jälkeen syntymän. Myös sairaalla ja vammaisella on oikeus syntyä keskellemme.

Vammaisten tai sairaiden lasten elämä voidaan päättää raskausviikolle 24 asti. Jopa tätä nuorempia keskosia voidaan nykyisin pelastaa. 

Aborttia perustellaan naisen oikeudella päättää omasta kehostaan. Koska kysymys on myös lapsen kehosta, näkemys ei huomioi lapsen oikeutta elämään – joka on oikeuksista tärkein.

Yhdeksän kymmenestä abortista tehdään sosiaalisin perustein. Se voi tarkoittaa vaikeaa elämäntilannetta, mutta myös melkein mitä tahansa syytä.

Naista voidaan myös painostaa aborttiin vastoin omaa tahtoa. Joku voi harkita aborttia pelon vallassa ja ajatella, että muita vaihtoehtoja ei edes ole. 

Lain tulisi turvata aborttia harkitsevalle kaikki tieto eri vaihtoehdoista, myös adoptiosta. Vain silloin voidaan puhua vapaasta tahdonmuodostuksesta.

Vaikeissa oloissa elävien naisten äitiyttä tulee tukea niin, että jokainen lapsi saisi hyvät lähtökohdat elämäänsä. Ketään ei saa jättää yksin. Lääkärin lisäksi tarvitaan myös muita auttajia. Sosiaali- ja päihdetyön tulee suojella myös idullaan olevia lapsia.

Keskusteluun on nousemassa myös eutanasia, jota on tarpeen tarkastella elämän suojelemisen näkökulmasta.

Syntymä ja kuolema ovat Luojan kädessä. Siksi en kannata eutanasiaa aktiivisena kuolinapuna. Kehitetään ihmistä elämän viime hetkillä arvostavaa, hyvää saattohoitoa. Ettei kukaan ole lähdön hetkellä yksin.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset