Suomi – ota mallia Reisjärvestä!

19.1.2023
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Reisjärvi on kuin Suomi pienoiskoossa – pieni, luonnonläheinen, omintakeinen, sisukas, yritteliäs, sellaisena menestyvä.

Oikeastaan Suomen pitäisi juuri nyt ottaa Reisjärvestä mallia. Täällä on laitettu asioita vuosien saatossa kuntoon ennakkoluulottomasti ja tulevaisuuteen rohkeasti katsoen. Samalla pyritään koko ajan talouden tasapainottamiseen. 

Reisjärven kunnassa osattiin ennakoida sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta, joka toteutui 15 vuoden väännön jälkeen tällä vaalikaudella. Uskallettiin tehdä kipeitäkin päätöksiä. Jossakin muualla kipu on käsillä juuri nyt. Rakennamme uutta muunneltavaa sote-asemaa, jotta tärkeimmät lähipalvelut säilyvät kunnassa. 

Ilman lapsia tällainen pieni kunta ei voi menestyä. Rakensimme uuden päiväkodin ja uudet koulut, jotta lapsiperheillä olisi hyvät oltavat. Myöskään vanhuksia ei haluta unohtaa. Suunnitelmissa on monentasoista asumista lähellä palveluja. 

Koronan jälkihoitona kunnille myönnettiin lisärahoitusta, jolla Reisjärvi palkkasi tuntiopettajan erityisopetukseen. Kaikki halutaan pitää mukana.

Reisjärvelle kehitettiin yrittäjyyskasvatuksen polku päiväkodista lukioon ja kansanopistoon, jotta lapsista kasvaisi kekseliäitä ja vastuuntuntoisia kansalaisia. Yritteliästä asennetta tarvitaan.

Iloitsen nuorisolain uudistuksesta, joka toi Keskustan aloitteesta Suomen lapsille ilmaisen harrastuksen koulupäivän yhteyteen. Reisjärven kunta sai olla mukana jo pilottivaiheessa. Tulokset ovat erittäin myönteisiä. Hyvä harrastus tuo hyvinvointia ja ehkäisee kelkasta putoamista. 

Reisjärvi on saanut eduskunnan joululahjarahoista osansa, kun Keskusta on ollut hallituksessa. Opposition kansanedustajat eivät käytännössä voi vaikuttaa niitä koskeviin päätöksiin. 

Toissa vuonna saimme rahoituksen Hylkirannantielle ja tänä vuonna Ylilestintielle, joka putosi listalta viime joulun alla viimeisessä karsintavaiheessa. Nyt se pysyi listalla loppuun saakka.

Rahoitusta on saatu näille kulmille myös Ely-keskuksen kautta. Sieviin ja Ylivieskaan vievät tiet on kunnostettu. Kuntoon saatiin myös Haapajärventie, joka oli vaarassa tippua Elyn listalla alaspäin, kun tierahat alkoivat loppua. 

Levonperäntie, Kansanopistontie ja Räisälänmäentie korjattiin sen sijaan koronan jälkeisellä elvytysrahalla. Erityisenä perusteluna oli suviseuratapahtuma, jota koronan vuoksi siirrettiin vuodella ja jota ei lopulta voitu järjestää. 

Mutta Järvikylälle vieviä teitä saatiin kuitenkin tapahtuman vuoksi kuntoon. Siihen tarvittiin silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin myönteinen kanta.

Kaikkeen tähän on tarvittu paljon neuvotteluja ja yhdessä vaikuttamista. Mikään ei ole tullut eikä tule itsestään. Laajan vaikuttamisen vuoksi kolmivuotinen Kalajanjoen perkaushanke on saamassa 70 %:n eli 1,5 miljoonan euron avustuksen. Jospa tulvat saadaan jatkossa kuriin. 

Joulun alla neuvottelimme eduskunnassa elinkeinoministerin kanssa paikkakuntamme oman lääketehtaan BBS Oy:n kehittämishankkeiden edistämisestä. Kunnan luottamushenkilöt ovat tehneet vuosien varrella viisaita päätöksiä tukiessaan tätä kunnalle elintärkeää yritystä. 

Eikä se ole ainoa. Reisjärvellä toimii monenkokoisia yrityksiä ja elinvoimaisia maatiloja, jotka tuovat elinvoimaa ja työtä kuntaamme. Työttömyysasteemme onkin ollut pitkään maakunnan alhaisimpia. 

Reisjärvi on malliesimerkki siitä, että pienikin voi olla tehokas, kun tekee yhteistyötä muiden kanssa. Myös isojen kaupunkien ulkopuolella olevat kunnat voivat yhä menestyä. Eikä sitäkään saa unohtaa, että ruoka kasvaa maalla.

Kukoistavassa kunnassa on turvallista asua, harrastaa, yrittää ja tehdä työtä. Tätä Reisjärven visiota meidän tulee toteuttaa yhdessä.

Pidetään menestyksemme reseptistä kiinni – ja kerrotaan siitä muillekin.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset