Tehdään yhdessä työtä lasten hyväksi

4.11.2019
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Pikkuinen Adele tarttuu sormesta ja katsoa napittaa kirkkaasti silmiin. Kaikki on hänelle mahdollista. Hän uskoo ja luottaa.

Luotammeko me ikääntyvät aikuiset tulevaisuuteen, kun Suomen väkiluku kääntyy laskuun tilastokeskuksen mukaan jo 12 vuoden kuluttua. Syntyvyys laskee yhdeksättä vuotta peräkkäin. Kuka meistä aikanaan huolehtii?

Keskusta teki hiljattain aloitteen puhemiehistölle, että eduskunta käy ajankohtaiskeskustelun lapsi- ja perhemyönteisemmän Suomen rakentamisesta. Pyysin sosiaalisessa mediassa tähän ratkaisuehdotuksia.

Sain paljon vastauksia, joita aion nostaa keskustelussa esille. Osa vastaajista ei ehdottanut ratkaisuja vaan arvosteli vastuunkantajia. Aivan aluksi meidän tulee kääntää asenteemme myönteiseksi. Jätetään syyttely ja etsitään ratkaisuja yhdessä. Vielä ei ole liian myöhäistä.

Moni ehdotti lapsivähennysten palauttamista verotukseen. Koska tämä vähentäisi jo nyt lujilla olevien lapsirikkaiden kuntien verotuloja, olen lapsilisien merkittävän korotuksen kannalla. Se olisi valtiovallan konkreettinen viesti, että tähän maahan halutaan syntyvän lapsia.

Mielenterveyspalveluja pyydettiin lisää. Vanhan ajan kodinhoitajia ja monipuolista kotiapua toivottiin takaisin. Kotiavusta tulisi tehdä päivähoidon tapaan kaikkien lapsiperheiden subjektiivinen oikeus silloin, kun perhe tarvitsee sitä arkensa sujumiseksi.

Kannatan myös Lapset puheeksi -toimintamallin ottamista kaikkiin palveluihin, joissa lapset tai lasten vanhemmat ovat asiakkaina. Sitä kautta saataisiin perheiden kokemus ja näkemys siitä, mitkä arjen asiat tukevat lasten hyvinvointia ja mitkä uhkaavat haavoittaa. Varhainen tuki on aina tehokkainta.

Kun rakennamme tulevaisuuden perhekeskuksia, niihin kannattaa luoda ”vanhempien kouluja”. Vanhemmiksi aikovat ja lasta odottavat saisivat innostavalla ja rohkaisevalla tavalla siellä tietoa, mitä myönteistä lapsi tuo tullessaan, mihin vanhempien kannattaa keskittyä ja mistä he saavat tarpeen tullen apua ja tukea.

Lapsia ja ympäristöä ei tule asettaa vastakkain. Lapsi ei ole ympäristölle taakka vaan sen tekijä. Kun suojelemme luontoa ja hoidamme ympäristöä ja huolehdimme luonnon monimuotoisuudesta, teemme sen tuleville sukupolville, lapsillemme. Kasvatetaan lapset viljelijöiksi ja varjelijoiksi, vastuunkantajiksi.

Lapsen saaminen on henkilökohtainen ja herkkä asia. Meidän päättäjien tehtävä on hoitaa asioita niin, että lapsilla on hyvä kasvaa, käydä lähikoulua ja kehittää itseä läpi elämän. Kun rakennamme Suomen, jossa voi luottaa huomiseen, nuoret uskaltavat sitoutua, perustaa perheen ja saada lapsia.

Lapsi on lahja. Lapsettomuus ei ole aina valittua. Moni kärsii lapsettomuudesta. Meidän tulee huolehtia myös lapsettomien perheiden auttamisesta.

Pikkuinen Adele on minulle suuri ihme. Hänen ja kaikkien lasten eteen meidän kannattaa tehdä yhdessä työtä. Se on parasta tulevaisuustyötä.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset