Toivotan Kabuliin lähetetyille sotilaille Korkeimman varjelusta. 23.8.2021

2.11.2021
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Puhemies kutsui eduskunnan viime perjantaina täysistuntoon Afganistanin kriisin vuoksi. Saimme keskustan joukkueen pikaisesti kasaan.

Afganistan suistui Talibanin odotettua nopeamman valtaannousun jälkeen kaaokseen. Toimivaa hallintoa ei ole. Tilanne on karu, akuutti ja ennakoimaton. Inhimillinen hätä on suuri.

Riskit kasvavat koko ajan, sillä kostotoimet ovat jo alkaneet. Länsimailla on vastuu auttaa. Evakuoinnilla oli kiire, koska USA:n joukot ovat irtaantumassa Kabulista.

Näin iso asia oli tärkeä tuoda eduskunnan päätettäväksi perustuslakivaliokunnan linjauksen mukaisesti. Parlamentaarinen päätöksenteko tulee turvata myös äkkitilanteissa. Päätökselle saatiin vankka tuki.

Eduskunta hyväksyi suojausjoukkojen lähettämisen Kabuliin. Joukot lähtivät jo perjantai-iltana presidentin hyväksyttyä lain. Ne saattavat turvaan Suomen kansalaisia ja Suomelle työtä tehneitä henkilöitä.

Matkaan lähti kokenutta ja alueen moninaisia oloja tuntevaa kantahenkilökuntaa, joilla on riittävät toimivaltuudet ja tuki, laadukkaat varusteet ja suojavälineet.

Suomi lähetti sotilaita ulkomaille ensimmäistä kertaa omasta aloitteestaan. Kansainvälisen avun lain toimivuutta kannattaa arvioida operaation jälkeen.

Ministeriöt valmistelivat operaatiota yhdessä. Ulkoasiainvaliokunta teki yksimielisen mietinnön. Tiukan paikan tullen kykenimme tekemään nopean päätöksen. Eduskunnassa vallitsi hieno yksituumaisuus, jota olen viime aikoina kaivannut.

Myöhemmin on syytä keskustella, miten kehitämme Euroopan yhteisiä toimia, millaiset toimivaltuudet annamme yhteisille nopean toiminnan joukoille ja mitkä päätökset teemme itse.

Kansainvälinen apu tulee kohdistaa sinne, missä hätä on suurin. On tunnustettava, että kaikkia ei voi auttaa. Meitä velvoittaa toimimaan niin lähimmäisenrakkaus kuin kansainvälinen yhteistyö.

Evakuoinnin jälkeen huomio on syytä kiinnittää alueen kehitykseen ja vakauteen. Erilaisten kulttuurien, perinteiden, heimojen, uskontojen ja ääriliikkeiden keskellä on haastava toimia. Länsimainen malli ei sellaisenaan istu kaikkialle.

Suomi on käyttänyt Afganistaniin 700 miljoonaa euroa. Uskon, että paikan päällä tehdystä kehitysyhteistyöstä, koulutustuesta ja rauhanturvaamisesta on jäänyt pysyviä jälkiä ja henkistä perintöä. Työ ei ole valunut täysin hukkaan.

YK ja Punainen risti jatkavat työtään alueella. On vaikutettava siihen, ettei Afganistanista tule terrorismin ja huumekaupan keskusta eikä hallitsemattoman muuttoliikkeen lähdettä.

Pitkäjänteistä rauhantyötä tulee jatkaa mahdollisuuksien mukaan. Ristiriidat kasvavat eriarvoisuudesta.  Rauhantyö alkaa siitä, että kunnioitamme lähimmäisiämme.

Operaatioon sisältyy suuria riskejä. Sotilaat lähtivät tehtävään vapaaehtoisesti. Toivotan matkaan Korkeimman varjelusta.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset