Hyvinvointia vauvasta vaariin

14.2.2023
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Vierailin tammikuun alussa Lauri Haikolan ja Jussinpekan kouluilla sekä Sievin lukiossa. Tapasin kirkkaita katseita ja aitoa innostusta. Keskustelimme maailman menosta. Jo aivan pienet lapset osaavat kysellä syvällisiä asioita. 

Peruskoulu on lapselle kodin lisäksi todella tärkeä paikka. Oma luokka, oma opettaja ja tutut rutiinit muodostavat arkipäivästä turvallisen. 

Toimiva lähikoulu on oiva esimerkki suomalaisen yhteiskunnan vahvuudesta. Parhaimmillaan koulusta saa läheisyyttä ja turvaa, jos kotona on vaikeaa. Peruskoulu sujuvoittaa arkea ja lisää hyvinvointia. 

Viime aikoina on puhuttu paljon terveydestä ja hyvinvoinnista. Tutkimusten mukaan meillä menee hyvin. Olemme maailman onnellisin kansa. 

Mutta samaan aikaan mielenterveyden ongelmista on tullut yleisin työkyvyttömyyden syy. Myös lasten ja nuorten pahoinvointi on lisääntynyt. Siinä on melkoinen ristiriita.

Ehkä meidän pitäisi paremmin tunnistaa asioita, jotka lisäävät arkista hyvinvointiamme. Hyvinvoinnin edistäminen ja ylläpitäminen on paljon parempi ratkaisu kuin pahoinvoinnin hoitaminen.

Hyvinvoinnin perusta luodaan kotona. Kun saa elää lapsuuden ja nuoruuden turvassa, aikuisuuden ennusmerkit ovat hyvät. Hyvä ja turvallinen elämä on perusta hyvälle mielenterveydelle. 

Elämään tuovat sisältöä kokemus kuulumisesta yhteisöön, hyvät ihmissuhteet, tunnetaidot sekä merkityksellinen työ tai opiskelu. Myös terveelliset elintavat tukevat hyvää elämää.

Elämään mahtuu pieniä ja isoja, pysyviä ja muuttuvia, yllättäviä asioita. Jokainen kohtaa myös kriisejä. Tarvitsemme matalan kynnyksen mielenterveyspalveluita, joihin pääsee nopeasti ja vaivatta. 

Keskusteluapua ja tukea tulee olla helposti saatavilla siellä, missä ihmiset ovat. Terveysasemilla, perhekeskuksissa, kouluissa, opiskelupaikoissa ja työterveyshuollossa. Jos apu löytyy vasta päivystyksen vastaanotolta, se on auttamatta liian myöhäistä. 

Autetaan perheitä enemmän. Konkreettinen kotiapu, jossa saa apua pyykinpesuun ja ruuanlaittoon, voi pelastaa arjen uupumukselta. Korotetaan lapsilisiä ja lisätään vanhempainvapaiden joustoa vielä lisää.

Työttömiä ja eläkeläisiä auttavat esimerkiksi ystävätoiminta tai seniorineuvola. Tarvitsemme yksinäisyyden vähentämiseen oman ohjelman, jossa järjestöillä on tärkeä tehtävä eri-ikäisten arjessa.

Lopulta ihmisen hyvinvointi tulee hyvin tavallisista asioista. Kun elämän perusasiat ovat kunnossa, kaikki on hyvin. Ratkaisevaa on, kuinka hyvin onnistumme toimimaan, kun asiat eivät mene suunnitellusti.

Sievin kouluilla kohtasin lapsia, jotka ovat matkansa alussa. Heille maailma on avoin ja täynnä mahdollisuuksia. Huolehditaan siitä, että lasten silmät loistavat toivoa myös peruskoulun päättyessä, elämän loppuun asti.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset