Suomalaisissa kodeissa, perheissä ja lapsissa on tämän maan tulevaisuus. Kun kodit pärjäävät, Suomi pärjää.
Nykyinen tilanne ei ole kuitenkaan riittävän hyvä.
Edessä oleva talvi ahdistaa entistä useampaa vanhempaa. Raha ei riitä lasten talvivaatteisiin. Harrastukset ovat katkolla. Sähkölaskua ei tohdi edes ajatella.
Hintojen nousu ajaa suomalaisia ahtaalle. Erityisesti monen lapsen perheet ja yksinhuoltajien taloudet ovat tiukoilla.
Vaikka Suomi on hyvinvointivaltiona maailman kärkeä, lapsiperheköyhyys on aivan liian yleistä. Joka kymmenes perhe saa toimeentulotukea, vaikka sen tulisi olla viimesijainen tuki.
Lapsiperheiden köyhyys kolminkertaistui 1990-luvun laman jäljiltä. Tilannetta ei ole onnistuttu korjaamaan. Sen sijaan viime vuosien kriisit ovat lisänneet köyhien perheiden määrää.
Maksuhäiriömerkinnät ovat monen arkea. Joka viides nuori arvioi, että perheen taloudellinen tilanne on huono tai vain kohtalainen.
Rahahuolet aiheuttavat lapsille ja nuorille usein ahdistusta. Harrastamaan ei pääse, reissut jäävät tekemättä. Sosiaalinen elinpiiri kaventuu.
Lapsena koettu köyhyys voi aiheuttaa tutkimusten mukaan matalampaa koulutusta, työttömyyttä ja mielenterveyden ongelmia.
Köyhyys tahtoo myös periytyä, vaikka yhteiskuntamme pyrkii siihen, että kaikilla on tasavertaiset mahdollisuudet menestyä.
Meillä on monia keinoja muuttaa suunta. On tärkeää, että vanhemmilla on töitä. Suomen työllisyys on nyt ennätyslukemissa. Perheen arki ja työ tulee sovittaa sujuvasti yhteen. Elokuussa voimaan astunut perhevapaauudistus auttaa juuri tässä. Vanhempien valinnanvapaus lisääntyi.
Tällä kaudella on parannettu monella muullakin tavalla perheiden arkea. Nostimme lapsilisiä, alensimme varhaiskasvatusmaksuja ja toimme ilmaiset harrastukset koulupäivien yhteyteen.
Teimme lukioista, ammattikouluista ja kansanopistoista maksuttomia. Tämä on suuri helpotus lapsiperheille.
Joulukuun ylimääräinen lapsilisä on monille perheille suuri helpotuksen huokaus ja mieluinen joululahja.
Mutta vielä on parannettavaa. Lapsilisien ostovoima on heikentynyt, koska niitä ei nosteta automaattisesti, kun kustannukset nousevat. Sidotaan lapsilisät indeksiin, kuten muutkin etuudet. Näin oli ennen 90-luvun lamaa, ja hetken aikaa 2010-luvullakin.
Lapsiperheköyhyys on selätettävissä. Se edellyttää, että päättäjien paikalla istuu henkilöitä, jotka näkevät lasten arvon ja ovat valmiit satsaamaan lapsiperheisiin.
Jokainen lapsi on mittaamattoman arvokas. Tehdään Suomesta maailman lapsiystävällisin maa.