Suomi on monella mittarilla mitattuna maailman onnellisin maa. Samaan aikaan mielenterveyden häiriöistä on tullut uusi kansansairautemme, joka aiheuttaa esimerkiksi syrjäytymistä, päihteiden käyttöä ja ennenaikaista eläköitymistä.
Onnellinen kansa voi huonosti. Korona-aika on pahentanut tilannetta. Melkein puolet suomalaisista kokee, että yksinäisyys on lisääntynyt. Eniten siitä ovat kärsineet vammaiset, liikuntarajoitteiset, vanhukset, lapset ja nuoret.
Moni yrittäjä on ollut vaikeuksissa koronan kurimuksessa. Opiskelijat ovat kärsineet etäkoulun vuoksi. Rajoitukset sen kun jatkuvat. Epäselvä tilanne raastaa kaikkien hermoja.
Kielteinen kehitys on pysäytettävä. Tehdään mielenterveyden edistämisestä Suomen suurin projekti. Voimme jokainen vaikuttaa omilla pienillä teoillamme.
Välitetään toisistamme. On elintärkeää ottaa yhteyttä lähimmäisiin. Jokainen meistä tuntee jonkun, jonka elämä paranee pienelläkin välittämisen osoituksella. Piipahdus kylässä, puhelu tai viesti voi merkitä hyvin paljon.
Yksikin välittävä ihminen voi auttaa itsetuhoisuudesta kärsivää. Tarvitaan turvallinen aikuinen, joka pysähtyy, kuuntelee, ei hätäänny, vaan miettii yhdessä toisen kanssa, miten kannattaisi toimia. Tärkeintä on, ettei toisen hätää sivuuteta.
Ennaltaehkäisevät toimet ovat niin taloudellisesti kuin inhimillisesti ajateltuna järkevimpiä. Tarvitsemme terveellistä ravintoa, liikuntaa, harrastuksia, riittävää unta ja lepoa, hyviä ihmissuhteita ja merkityksellistä tekemistä.
Toteutetaan riittävää ravitsemusneuvontaa, unikouluja vauvasta vaariin ja ilmaisia harrastuksia lapsille ja nuorille koulupäivän yhteyteen.
Harrastamisen Suomen mallista tulee tehdä pysyvä. Se kannattaa laajentaa myös ikäihmisiin, jotka tarvitsevat harrastuksia ja mielekästä tekemistä. Otetaan järjestöt mukaan niin koululaisten kuin ikäihmisten harrastusten järjestämiseen. Huolehditaan niiden rahoituksesta.
Nuoret tarvitsevat aitoja kohtaamispaikkoja ja ohjattuja vertaistukiryhmiä sosiaaliseen mediaan. Yksinäisyyttä, näköalattomuutta ja alakuloa voidaan selättää yhteistuumin.
Autamme ajoissa, kun huolehdimme matalan kynnyksen keskusteluavusta ja ratkaisukeskeisistä lyhytterapioista. Näin ongelmat eivät pääse kasvamaan. Jos niin käy, pitempiaikainenkin terapia on tarpeen.
Jos alkoholin käyttö pahenee alkoholismiksi, tarvitaan jämeriä keinoja kuten Minnesota-hoitoa. Auttamiseen tarvitaan monenlaisia keinoja. Me keskustalaiset haastamme kaikki suomalaiset välittämään toisistamme.
Paljon onnea ja menestystä uusille aluevaltuutetuille. Huolehditaan yhdessä, että apu tulee ajoissa. Vuosi 2022 olkoon välittämisen vuosi.