Kun kaksi vuotta sitten luimme ensimmäiset otsikot koronaviruksesta, pandemian uhka tuntui hyvin kaukaiselta.
Tauti yllätti ja levisi joka puolelle maailmaa. Kaikki muuttui äkisti. Yhteiskunta toisensa jälkeen meni kiinni, Suomi muiden mukana. Vasta tänä syksynä normaali elämä on hiljalleen palannut.
Kulunut aika on koetellut kaikkia. Osa on menettänyt läheisensä. Erityisesti lapset ja nuoret ovat kärsineet. Talous ja yrityskenttä ovat kokeneet vakavia iskuja. On kertynyt oppivelkaa, hoitovelkaa, sosiaalista velkaa, rahavelkaa.
Poikkeusaika on kysynyt meiltä paljon luottamusta yhteiskunnan päättäjiin, viranomaisiin, asiantuntijoihin ja tutkittuun tietoon. Suomi on luottamusyhteiskunta. Se on suuri vahvuutemme.
Pandemian alussa tämä näkyi konkreettisesti. Suomessa vedettiin yhtä köyttä ja puolustauduttiin tarmokkaasti ja erinomaisella menestyksellä kulkutautia vastaan. Kuolleisuus jäi alhaiseksi.
Tästä kuuluu kiitos jokaiselle. Suomalaiset ovat noudattaneet suosituksia parhaansa mukaan. On vältetty kontakteja, pesty käsiä ja käytetty kasvomaskeja.
Samalla kun ihmiset hidastivat taudin leviämistä, tiedemaailma ahersi rokotteen parissa. Turvallinen rokote kehitettiin nopeasti. Se oli nykytieteen hämmästyttävä voimannäyttö.
Nyt lähes neljä viidestä yli 12-vuotiaasta on rokotettu tautia vastaan. Moni on kokenut rokotteen ottamisen lähimmäisenrakkauden toteuttamisena. On haluttu ottaa toiset huomioon. Niin on koettu ennenkin.
Kohonnut rokotekattavuus on mahdollistanut yhteiskunnan avaamisen. Yrittäjät ja tapahtumanjärjestäjät ovat helpottuneita. Talous on päässyt vauhtiin.
Luottamuksessa on pandemian pitkittyessä näkynyt myös säröjä. Osa ei enää ole halunnut hyväksyä asiantuntijoiden näkemyksiä koronan hoidosta tai rokotteista.
Keskellämme on ihmisiä, jotka eivät voi ottaa rokotetta lääketieteellisistä syistä. On heitä, jotka aidosti pelkäävät. On heitä, jotka kokevat, että tämä ei koske minua.
Paikoin keskustelu on muuttunut mahdottomaksi, kun ei ole ollut jaettuja perusfaktoja. Jopa perhe- ja ystäväsuhteita on ollut koetuksella.
Lisähaasteen aiheuttaa informaatiovaikuttaminen, jonka kohteena olemme. Ihmisiä johdetaan tietoisesti harhaan. Tavoitteena on kylvää epäsopua ja epäluottamusta keskellemme.
Kukaan ei tiedä, milloin pandemia on ohi. Voimme itse kukin tehdä oman osamme tilanteen eteen. Vielä kysytään jaksamista. Edelleen tarvitaan luottamusta.
Keskustan eduskuntaryhmä kehotti viime viikolla suomalaisia ottamaan rokotteen, jos se on suinkin mahdollista.
Kunnioitetaan ja autetaan toisiamme. Se tuo turvaa. Minulle tärkein turvan ja toivon tuoja on se, että luotan Korkeimman johdatukseen. Hän pitää meistä huolta.