Työ tuo turvan ja tulevaisuuden. 18.10.2021

2.11.2021
Kansanedustaja Mikko Kinnunen

Mitä teet työksesi? Melkein jokainen on joskus vastannut tähän kysymykseen. Toivottavasti moni on voinut kertoa olevansa itselleen mielekkäässä työssä.

Tämä arkinen kysymys kertoo arvoistamme ja yhteiskunnastamme. Oletus on, että töissä ollaan. Työtä haetaan, siihen kouluttaudutaan ja se nähdään elämän keskeiseksi osaksi.

Työ tuo merkitystä, sisältöä ja hyvinvointia elämäämme. Hyvinvointimme on rakennettu ahkeralla työllä. Työllä se myös pysyy pystyssä.

Viimeaikaisessa keskustelussa on ollut kaksi kärkeä: yhtäältä on kannettu huolta alhaisesta työllisyydestä ja toisaalta osaavan työvoiman saatavuudesta.

Tilanteet muuttuvat nopeasti. Suomen työllisyys on juuri nyt lähes historiallisen korkealla. Elokuun työllisyysaste oli 73,4 %. Työllisiä on yli 100 000 enemmän kuin vuosi sitten. Samalla kun pitkäaikaistyöttömien määrä on kasvanut, yrityksillä on pulaa osaavista työntekijöistä.

Työpaikat syntyvät nimenomaan yrityksissä. Valtion tehtävä on luoda yrityksille hyvin ennakoitava ja vakaa toimintaympäristö.

Korona-aikana tämä on ollut haastavaa. Moni yrittäjä on ollut syvissä vaikeuksissa. Yrityksiä on autettu koronan yli. Konkurssiaallon uhka on väistynyt.

Meidän tulee edelleen tukea yrittämistä ja työllisyyttä. Syksyn budjettiriihessä me keskustalaiset halusimme löytää työllisyyttä lisääviä toimia. Vajaatyökykyisten ja vammaisten tuettu työllistyminen helpottuu.

Budjettineuvotteluissa päätettiin myös nopeavaikutteisista työllisyystoimista.Työperäinen maahanmuutto helpottuu D-viisumilla. Opiskelijat voivat tienata enemmän, kun opintotuen tuloraja korottuu. Eläkeläiset voivat käydä halutessaan töissä entistä enemmän, kun yli 60-vuotiaiden työtulovähennyksen korotus porrastuu.

Ensi vuonna kokeillaan myös rekrytointitukea ensimmäisen työntekijän palkkaukseen. Ensimmäisen työntekijän palkkaukseen on usein korkein kynnys. Olen varma, että uudistus madaltaa sitä.

Edellisellä viikolla käsittelimme myös pohjoismaista työllistämisen mallia, jossa työttömät saavat yksilöllistä ohjausta, kuntoutusta ja koulutusta uusiin tehtäviin.

On hyvä, että työvoimapalvelut siirtyvät kunnille, joissa ihmiset tunnetaan ja heitä osataan tukea kokonaisvaltaisesti.

Paljon hyviä työllisyyttä parantavia uudistuksia on putkessa. Tavoitteena on, että Suomen työllisyysaste olisi 78 %.

Onnistumisen edellytyksenä on, että avoimet työpaikat ja työtä etsivät saadaan kohtaamaan nykyistä paremmin. Tavoite on kunnianhimoinen, mutta mahdollinen.

Tarvitaan jatkuvaa oppimista ja joustavaa täsmä- ja muuntokoulutusta, jotta alanvaihto onnistuu ja omat vahvuudet ja paikka löytyvät.

Maakunnista on pidettävä huolta, jotta ne houkuttelevat yhä useampaa muuttamaan väljille vesille. Osaajapulasta ei saa tulla kasvun este.

Työ tuo turvan ja luottamuksen tulevaisuuteen. Jokainen suomalainen on mielekkään työpaikan arvoinen.

Jaa somessa:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Viimeisimmät blogikirjoitukset